VÄGEN VÄSTERUT

En dag i väntans tecken - man kunde tro att jag väntar på tomten.  Det var meningen att vi skulle ha givit oss iväg till Partille i morse för att fira jul där. Vi fick skjuta på den tänkta resan till imorgon, men då bär det av. Maria kände sig inte pigg - förkylning och magsjuka - så det var att avvakta hur det skulle bli med henne. "Mormor", min mamma, skall nämligen också med till detta julfirande och vi vill ju inte utsätta henne för några obehagligheter som hon sedan skall behöva dras med under en lång tid. Men... imorgon bär det av och jag väntar ... och längtar till denna förälskelse som kallas barnbarn. Hör på lilla Mollie i telefonen att hon börjar bli en liten "människa" och inte bara en bebis som skall bäras och skötas om. Hon konverserar och deltar verkar det som. För att inte tala om lilla Melisen  som bara är för go med sitt mommo och mommo och hon har många det har hon ju själv sagt, för även farmor och farfar har denna benämning om jag har förstått rätt.

MATS PÅ ÖA

image416

GRATTIS MATS PÅ FÖDELSEDAGEN NÅGON DAG FÖR TIDIGT, MEN JAG VET JU ATT DU FÅR GE VIKA FÖR ANNAT FIRANDE PÅ "RÄTTA DAGEN". HURRA FÖR MATS FRÅN PERSSONS !!!


image413


image417

JULMYS

Idag bjöd firman på julmys. Lisa hade varit på research och sade till chefen att vi alla var i behov av någon slags upplivning och föreslog därför att vi skulle hyra in TOR o DAVID för att roa oss administratörer på fjärde planet(en) med flera. Detta visade sig vara hellyckat - vilka killar och vilket koncept de kör med. Allvar, gyckel, sång och musik - dagen gick som en dans efter detta - alla var glada. Mera TOR o DAVID åt folket!!!  Sedan var det ju inte fel med glögg, peparkakor, tomtar och hoklad också. Å så kul att vi var så många, trots att en avdelning hade lyckat pricka in ett avdelningsmöte på aktuell tid.

image442 Här beskriver TOR o DAVID begreppet självbild, om hur man själv måste trycka på den manuella knappen för ändrad inställning då och då - att det inte finns något autofocus för att få en bra självbild. Å, så kan man bära på sig för många negativ i ryggsäcken. Fyndigt och tänkvärt!

ALTERNATIV TRANSPORT

Jag är inte den som är den utan tycker att var och en kan gott betala för sig om man har råd. Brukar inte klaga på skatterna, för de har jag haft mycket gott av - både jag och min familj har fått gått i skolan, fått skolmat, fått fri tandvård, sjukvård... ja på det hela taget har jag också varit en tacksam bidragstagare. Nu tycker jag däremot att nedrustningen har gått för långt. Jag tycker att det är fär erbarmerligt att jag inte skall kunna få vara garanterad en "fri" resa till bårhuset, om jag skulle"dôrva" av hemma. Visserligen inte en stor peng, 1 800 kronor,men ändå och vad skall inte adminstrationen omkring detta kosta? Å den då, som inga pengar har, eller inga ättlngar, på vilket konto skall det gå innan det blir klart? Till vem skall fakturan skickas? Det blir många timmar innan det är utrett var den skall ställas? Kanske felskick? Kanske kronofogden? Kommer det att kännas medmänskligt att skicka räkning på bårbil till ett nyblivet dödsbo? NÄÄÄJ! Detta är inte okej, det är inte stora pengar för landstinget i det stora hela heller, kan jag tänka. Det skall bli intressant när grannarna kånkar ner mig och slänger mig på flaket på kärran hyrd för 50 kronor/timmen från OK. För vem förvaltar omsorgen om inte landstinget tar på sig att göra det?

KRASCH

image441En gång kraschade jag datorn två gånger. Då hände det sig att maken och barnens kusin Anders for väg och inhandlade en ny stycken dator. Andreas har rekommenderat och Anders installerat!

Jodå, jag brukar säga att "kroppen är ärlig" när inte förståndet säger ifrån att man skall ta det lugnt - när man börjar känna sig övermättad och så blir man sjuk fysiskt. Så var det nog med min dator nu, för den gick bokstavligen och bildligen upp i rök. Det small och strömmen gick två gånger innan allt blev tyst och datorn alldeles död. Så bilder och det mesta kanske bara är ett minne blott. Vi får se om expertisen kan rädda något?

KULINARISK INTERNATIONALISERING

image439

"Vår" skåning Marcus bjöd på äkta spettekaka och förevisade hur det verkligen skall gå till med att skära ut fönster i  detta konstverk, för att det sedan skall kunna serveras bitar ur själva kakan. Det fräcka var att det var hans föräldrar hade skickat denna sköra företeelse med posten och att den var oskadd vid framkomsten till Karlstad. Det var ett trevligt tilltag och sött. En spettekaka är tillverkad av äggvitor, socker och potatismjöl. Lite stabilare än maräng alltså.

Varför lila bilder? Marcus fixade så att det blev rätt färg till slut. Handy man!
image440

CARINAS HETA LAXSOPPA

Receptet på laxsoppan från Nobelfesten hos Carina igår. 
                                                      

De olika stegen från början till slut

  

  

1

2 msk röd Currypasta

  

1

2 msk tomatpure'

  

1

2 msk socker

  

1

2 lime

  

1

2 msk fisksås

  

1

2 burkar kokosmjök

  

2

2 paprika tärnas (röd/orange, ej grön stod det i receptet)

Puttra i några minuter (10 min)

3

4 lax kotletter tärnas, läggs i soppan

Låt puttra på svag värme ytterliggare 5 min

4

4stycken vårlökar strimlas, lägg i soppan

Låt stå en stund på eftervärme

5

Servera soppan gärna med bröd och något gott att dricka till.

  Tack för blomma och trevligt besök och välkomna åter till Bååth


OVÄNTAT BESÖK

Maken gjorde Bergvik på 2:a advent och träffade där på tjocka släkten.  Bjarne med familj var ner och julhandlade, så vad passade bättre än att bjuda hem dem på adventskaffe. Trevligt att ses så där spontant och jag tror att Bjarne inte har varit hem till oss sedan vi flyttade till Karlstad. Kul för Kjell-Åke att få lekkamrater också. Tack för den fina blomman och besöket Therese, Bjarne, Christina, Ebba och Miranda.

image438

FEST SOM FEST

Kommer precis hem från en skön samvaro med  före detta arbetskamrater. Camilla och jag var hembjudna till Carina i Forshaga på glögg och god laxsoppa, som vi visserligen fick receptet beskrivet för oss, men jag skulle uppskatta att få det nedskrivet. Jag skall googla imorgon och se om jag kan få respons på lax och currypasta.
Nu skall jag på efterfest - det är ju Nobeldagen idag. Gokväll!


BLOGGVÄRMLÄNNINGAR

Vill slå ett slag för två värmländska bloggsidor. Den ena fyndig som få, http://ingerf.blogspot.com  och den andra så vacker så att jag blir lyrisk och avundsjuk, http://grannemedselma.blogspot.com . Jag tycker jag känner dem, men de känner nog inte mig utan presentation. Den ena har rötterna i Lekvattnet och den andra i Sunne och har bott granne med oss en gång i tiden.

HELGONLEGENDER

På lördagskvällen var det dags för lite finkultur också. Maken hade varit på hockey -och det var ju inget att bli glad över och sedan rusade vi iväg för att se föreställningen Helgonlegender av Majgull Axelsson på Scalateatern. Bråttom, bråttom...
Ja, inte blev man gladare över denna föreställning beträffande innehållet, men tänkvärt som vanligt och surt medvetande som väcks. Bra prestationer också med Lars Amble, Anki Linden och Lina Englund som namnkunninga skådespelare för min del.

image437

ARBETSKAMRATER FRÅN FÖRR


I lördags träffades vi några arbetskamrater från Södra Viken-tiden att fira Annica som fyllde fyrtio år i november. På högtidsdagen befann hon sig på Lanzarote med sin familj och fick fira i lugn och ro. Det blev inte så stökigt i lördags heller och vi som brukar umgås vid födelsedagar hade decimeras p g a olika orsaker, men framförallt börjar vi nog bli lite gamla och skraltiga. Det gäller att spara på sig till det man absolut måste. Annica är ju den som är yngst i församlingen och är också den som oftast får resa då vi skall umgås. Nu var det jag som drog vinstlotten, för nu blev det lunch på Korianderbarodeli i Kallstá, Annica fick åka en kortare bit och Kerstin och Eva fick ta trippen från Sunne. Som tur är så kan ju en sådan resa förenas med, i dessa tider, julklappsinköp.

Jag är personligen mycket förtjust i Koriander, mest för atmosfären, men också för den vällagade maten och inte minst för att de kör med livemusik under lördagslunchen. Den här gången lite rock och R&B. Passar mig.

GRATTIS än en gång Annica och jag håller tummarna för dig att köket blir färdigt till påsk och att påsk infaller tidigt nästa år.

LYCKLIG FÖR LERIN

image430


Akademibokhandeln annonserade  på lörda´n om boksignering av Lars Lerin . Eftersom jag hade ännu ett viktigt ärende på stán denna dag, så såg jag ju till att det fanns utrymme i tid för att stå i kö för att "träffa" denne man som jag beundrar så. Eftersom jag är så dålig på att vänta, så är jag tacksam för att Pia-Lena dök upp som skvallersällskap under tiden.  Väl framme i kö nummer ett så blev det inköp till mig själv i form av boken "Tröstpriser och sidovinster" som jag har suktat efter ett bra tag, men tyckt varit för dyr. Nu lade jag det argumentet åt sidan, när HAN äntligen var där och kunde göra boken än mer personlig.

image429


För att få alibi att stå där och beundra, så fick det bli en bok till mormor Gudrun också som hon skall få i julklapp. Garanterat läser hon inte någon blogg, så därför går det att avslöja här. Jag ställde också en ödmjuk fråga om att få fotografera - och självklart (!?) Varför har jag tvekat tidigare? Nu har jag ju en kamera som är seg, så han var tålmodig också. Kanske borde jag ha köpt ytterligare en bok?  Mormor Gudrun har fått en bok tidigare som Lars Lerin signerat, nämligen "Det tysta köket". Det visar sig nu att den boken är slutsåld och skall inte nytryckt. Tur att jag inte alltid tvekar.

Sedan var det dags att stå i kö nummer två - och tänk nu gick det mycket lättare!!! I kön och på min väg fram till kassan så ahh jag köpa mig en julklapp till  - en atnackningsbok för 169 kronor. Maken skulle ALDRIG  ha köpt en så´n dyr anteckningsbok ficka jag veta -  och vad skall jag skriva i den? Ja inte vet jag, men vacker är den!

TELEFONKULTUR

"Mommos" älskling Melia har gjort det inte många vuxna gör, nämligen att tala in ett meddelande på telefonsvararen om det är så att abonnenten som sökts inte svarat. Att jag sedan inte hör - eller förstår - själva meddelandet spelar "keine Rolle", jag hör bara "min mommo" och det RÄCKER ! Tyvärr är det väl en bara en tidsbegränsad period som meddelandet ligger kvar, så jag får väl lyssna ideligen nu då. Det roliga är att är vi  talar i telefon "på riktigt" så säger hon inte mycket. Det kanske är så att då får hon väl inte en syl i vädret när "mommo"
intervjuar henne.  

image428
Bild lånad från http://meliaklint.blogg.se

TRÖTT

Trött redan i morse, jag hade gärna legat kvar idag, men upp ändå. Jag var på jobbet före klockan sju och har inte en bar fläck på det som kallas skrivbord. Det är flera arbeten på gång med många papper i varje projekt som jag "lallar" i lite då och då beroende på när intressenter i de olika frågorna dyker upp eller hör av sig. Sedan hittar jag ju gärna lite "bisysslor" också under tiden, som tar tiden från det mer väsentliga, nämligen att vara lite social och diskutera gårdagen, organisationsförändringar, julbord, löerevision m m.

Men...kl 0750 ringer det en liten fröken, med hjälp av mamma förstås, och vill tala med "mommo". Nu är jag ju inte säker på att det är jag som är den rätta "mommo" som hon tigger att få ringa till, men tala med henne får jag och hon talar till mig. Det är ju MELIA, och dagen är räddad! Himmel, det känns i hjärtat nu också.

Nu är det iallafall läggdags och jag har precis avbeställt ljudboken åt familjens mormor, som lämnade ifrån sig katalogen idag. Det visade sig att just idag är också sista avbeställningsdagen, när jag fick för mig att titta vad som erbjöds den här gången. Innan dess har maken och jag varit hos henne och städat och bytt gardiner i sovrummet. Det blev riktigt bra med lite mer vintriga gardiner - lite tjocka med tyngre fall. En adventsstjärna kom det upp också. Det är mer än vad det har gjort här på hemmaplan, men det hinns väl.

Innan dess har jag kollat (sov nog en hel del) på Bonde söker fru. Nu är det segt! Törs inte gissa vem som blir kvar hos respektive bonde, för det känns som om jag tänker att det är en deckare jag tittar på och att manuset är uppbyggt till att förvirra tittaren. En idé som jag sätter som spik är BondeSusanne och Per-Erik. Värmländske Karl-Petter borde nog slänga korten och be om en ny giv. Där finns inget hett tips.

Var vaken under hela "närbild" som idag ade en intervju med Sven Wollter. Mmmm ...han har humor.

ÄNGLALIKIkväll har jag varit på en liten utflykt till  Sannerudskyrkan i Kil. Där erbjöds en soaré med kyrkokören plus förstärkning. Vi var där med anledning av förstärkningen, nämligen en av änglarna - Kristina RB. Det var trångt om saligheten och de som jag trodde var mer ödmjuka i sinnelaget och nöter kyrkbänkarna oftare än jag visade sig vara riktigt envisa och egocentriska. De ville nämligen inte släppa till en centimeter av den möjliga oanvända sittyta som fanns. Heder till en med riktigt gott hjärta - Ulf som verkligen inte tog plats, utan snarare tvärtom blev utan sittplats med anledning av oss. Han är en ängel utan särk - hur blev det nu? Tack också för trevligt samkväm med glögg och kaffe efteråt hemma hos Berglunds på Blåklintvägen.


LITE LIKA

MELIA I NOVEMBER 2006

image426

HÅLLER MED

... Majsan att Winnerbäcks och Miss Li  "Om du lämnade mig nu" är bra. Den är i etern just nu och visst..., fastän jag gillade ju Nisse Hellberg, Björn Skifs och Sahara Hotnights nyss också. Det är Svensktoppen som rullar. Det kanske får bli en repris i morgon framför datorn också. Fastän då skall jag till Sannerudskyrkan i Kil och kolla in kollegan Kristina och se hur hon ter sig som ängel. Då blir det annan ljuv musik förutsätter jag.

image427

FISKVARNING

Jag sparar på mesta, men allra mest på papper - skrivet som oskrivet. Eftersom mina barn inte har ärvt just denna egenskap så vet jag redan nu att det kommer att bli en hel container till pappersinsamlingen den dagen de skall hit och städa upp efter mig. Numera har ju inte tidningsklipp samma värde då det bara är att gå in på nätet och leta upp artiklar om ja t ex Palmemordet ( ja, varför har jag sparat på det??) Tips på inredning och kläder - det märks att det KAN bli för gammalt, så nu kan jag med gott samvete slänga det, så här drygt 20 år efteråt. Sparar också på tidningar, citat, uttryck och ja det mesta.. och mycket papper blir det. Vi har varit på IKEA och inhandlat plastbackar för drygt tusenlappen, för nu skall vi minsann sortera och SPARA igen. Vill bara ge ett exempel på hur viktigt det är att spara på allt.
 
Här ett minne från Sunne och Marias lilla notering om hur vi skall förfara med husets katter (?!). Hon trodde varken dem eller oss om mycket vid den här tiden.  

image423

Notisen är sparad sedan 1990.


LYSSNAR PÅ ...

... Roslund & Hellströms kriminalroman "Flickan under gatan". Den verkar mycket lovande. Jag har lyssnat på deras "Box 21" och "Edvard Finnigans upprättelse" tidigare och rekommenderar dem verkligen. Nu är det ju Stieg Larsson som gäller alla kategorier och det är svårt att hitta litteratur som tilltalar lika mycket om det just är deckare man söker. Testa då något av detta författarpar, då de också väver in ett samhällsengagemang. Inte alltid så trevligt, men en nyttig övning för ens värderingar. 

     

... Louise Hoffsten samtidigt som jag bloggar... också att rekommendera. Vilken tjej!


FYRAMÅNADERS GULDKORN

Måste bara titta på dem ibland, för att hålla energin levande.
image409

image411

NOSTALGITRIPP

Trippen gick till Skoghalls Folkets hus. Varje år ordnas det en nostalgiafton  någon gång så här på hösten (?). Igår kvar det den 16:e upplagan av denna sortens afton. Det är Gretas orkester som är basen till det hela och sedan engagerar de ytterligare orkestrar och igår var det bl a Bonnrock från Östra Ämtervik som var med och spelade. Jag tycker de var görbra, även om de hade "Bröderna Djup looken".

I år hade vi ytterligare en anledning att besöka "Skogahill" just på nostalgikvällen.  Anledningen var att goda vänner och tillika före detta grannar hade/har födelsedagar att fira och varför inte slå till en sådan här gång. Sylvia och Bert vill inte bli firade, men tänk jag tror det gick bra ändå. Sylvia är uppväxt på Skoghall, så tanken var väl också att kanske, kanske träffar hon på några bekanta. Är det nostalgi, så är det. Jag hade i allafall trevligt i dessa goda vänners lag, och jag hoppas att även de andra uppskattade kvällen. Maggie, som hade tagit inititivet till att Sylvia och Bert skulle firas skulle upp och arbeta dagen därpå  och en bit att åka, hade kanske uppskattat ett annat upplägg, vad vet jag. Lite tôligt blev det nog för Håkan också, eftersom ljudnivån för samtal var onödigt hög. Sylvia och Bert sade iallafall att det hade varit en trevlig kväll och det är huvudsaken, eftersom detta var tänkt som deras kväll.

image405

Hur gör djur? Bert hade biologilektion på vägen hem och det avsåg flodhästar, men några av oss kändes oss bekanta med tillvägagångssättet även hos homo sapiens.

RSS 2.0