MELIAS BLOMSTERLÅDOR - före och efter

image143

Melia och jag planterade Utmålsvägens blomsterlådor i svidande kyla någon gång i slutet av maj. Rosa petunior var stommen till arrangemanget. Därefter  en blandning av rosa, vita och lila kant- och hänglobelior. Sedan hade jag förgrott vit-rosa myskmalva "Snow White", (Malva Moschata), och doftande  låga luktärtor "Pink Cupid" (Tuoksuherne). Myskmalvan ser väl ut att ha tagit sig, men luktärtorna kan jag nog glömma. Det får bli ett nytt försök nästa år. Ensamna i kruka kanske - som på bilden på fröpåsen.
image543
image542

image144
image145

Tror att det är Melias förtjänst att det har växt till så bra - vattning är ju viktigt.

Lönnvägen 37

Nya grannar för i år är familjen Danielsson/Sundler som har köpt kolonistugan alldeles intill oss. Familjen består av mamma Tina, pappa Jan, deras båda barn Louise och Marcus och sist men inte minst hunden Malte. Malte  är en australiensk terrier och är mycket snäll. Hoppas att ni kommer att trivas här på Kroppkärr, med stugan, oss grannar och föreningen i största allmänhet.

image142

POTATIS

image140


Idag testade vi hur under ett potatisblast vad som skulle kunna finnas där. Jo men, några ynka, men  säkert gôrgoa, potatisar. Mormor fick ta detta första kok med hem till sig och så får vi låta resten växa till sig lite till. Kokt färskpotatis är ju god som den är. Tänk med sill, gräslök och lite annat. Gôtt!

Här kommer ett recept från svägerskan Laila. Denna jättegoda potatissallad bjöds det på när kusinen Anders tog studenten nu i juni. Gör den här !

LAILAS POTATISSALLAD
6 portioner

½-1 kg kokt, kall potatis
20 rucolablad
4 soltorkade tomater i olja
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
3 krm nymald svartpeppar
1 tsk salt
20 valnötskärnor
50 g färsk parmesanost

Skär potatisen i bitar och lägg i en skål. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor och vänd ner dem. Blanda olivolja, balsamvinäger, dijonsenap, svartpeppar och salt i en skål och häll över potatissalladen. Grovhacka valnötskärnorna och blanda ner dem. Skär tunna skivor parmesanost, t ex med en potatisskalare och tillsätt dem

EXTREME MAKE OVER

Före: image119
image120

Efter:image134
image135
Hanna Bryskhe
köpte Lönnvägen 24 någon gång vid midsommartid och huset har verkligen genomgått en "make over". Hanna och delar av hennes släkt har tillbringat hela sina ledigheter till att restaurera och bygga på den inköpta kolonistugan. Det blev verkligen lyckat - ett gott arbete på kort tid.Välkommen till Lönnvägen Hanna!


VALLMO - MODELL ANNORLUNDA

image107

image108






















En påse överraskningsfrön? Som gav en och annan fransig, skön vallmo.
image110

TALLIN - några dagar

Gissa vem?image136
Jo, chauffören och resarrangören själv - Peter. Försökte att få en bild i profil och Katarinas palats i bakgrunden, men det blev inte bättre än så här. Vilken pärla, denne Peter, lugn och fin och ordning och reda. Supernöjd. Han är sin bäste marknadsförare. Tack för att du tog hand oss så bra.

Vid palatset tog jag några kort för trädgårdstemats skull. Portalen som jag ju önskar att herrn i huset skall begrunda så att han kan snickra en variant på den till mitt palats på Kroppkärr nå´n gång. image137image138

Sedan tyckte jag att det var lite itnressant att det är så glest emellan plantorna, men att det blev lite finess med det också. Jag tänkte då främst på salivan som står där med fem spretande plantor. Det kanske är tänkt att det växer till sig.
image139

BERIT KYRK OCH HENNES MAMMA ELVY

image130


Idag, onsdagen den 25 juli 2007, invigde vi vårt matbord med gäster inomhus. Det var ju naturligtvis meningen att vi skulle äta lunchen utomhus i strålande vackert väder. Så såg det ju ut i vår planering. Men icke, det vill sig inte. Det verkligen SPÖregnade emellanåt. Det fick bli mat och potatis inomhus som sagt och till kaffet så hade jag knåpat ihop smulpajen med röda vinbär som jag har beskrivit tidgare. Den är busenkel att göra och smakar gott med det syrliga efter, i det här fallet ugnstekt lax.

Det var verkligen kul att Berit och Elvy hittade till vår lilla stuga och de hade med sig en jättekrysantemum att förgylla vardagen med. De fjäskade också för Kjell-Åke, förstås, med ett hjärtegod godisask.
image131

RÖDA VINBÄR

Mina röda vinbär en julidag. De får vänta på att plockas "ordenligt". Det dock gott att bara gå och äta då och då, se´n kan det ju bli en och annan kaka eller paj också.
image133

Smulpaj med röda vinbär
- 4 portioner, 225 °

2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl mandelspån
75 g smör eller margarin
Fyllning: 300 g röda vinbär

Blanda mjöl, socker och mandel i en skål. Arbeta i mafettet med fingertopparna till en smulig massa.
Lägg de röda vinbären i en smord pajform, strö över smuldegen och grädda i mitten av ugnen  i cirka 25 minuter.


SVARTA VINBÄR

Nu är det dags att för vinbären - de svarta- och i år är de både stora och många. Maria har beställt saft och igår fick vi ihop fem liter bär. Det finns en del bär kvar, som får växa till sig lite, så det kanske kan bli lite sylt eller nå ´t också.

image128

Rårörd svartvinbärsaft

2 liter   svarta vinbär
4-6       citroner
30 g     vinsyra
2 liter   kokande vatten

Häll det kokande vattnet över blandningen av svarta vinbär, citroner och vinsyra.
Låt stå över natten.
Sila av bären och koka upp.
Rör i 300-500 g socker tills allt är smält.

En gång kokade jag saft två gånger. Igår och idag t ex. Skrev av ett recept som jag hade, men endera skriver jag dåligt eller också kan jag inte läsa. I mina gamla anteckningar - och det var j det som tilltalade mig- så hade jag angett 2 hg socker, men se det dög inte. Surt som attan, och det var inte att tänka på för en liten Melia. Så nu tog jag knappt två kilo till mina fem liter bär och det känns bättre smakmässigt, men inte i övrigt förstås. Ändrade också sockermängden i receptet ovan.Tror att det här blir bra trots allt, lite socker och så, menar jag.Hm!


Visst lever det - Maiths hjärteträd

Minns ni? Maith som "slaktade" sin syrenbuske och med skrockande grannar att "det här kommer aldrig att gå", eftersom det inte fanns tillstymmelse tillväxt kvar.

Nu minsann...
image124image125

Eftersom Maith har beskrivit hur kärleksfullt hon har behandlat sitt träd efter det att hon hade stympat det, så är det väl än en gång bevisat att med KÄRLEK växer man. Även träd, alltså.


VINK, VINK ...

image111

Mommo och mommo på hemväg medan Melia och pappsen håller sig på insidan grindarna.

LARVIGT ???

Inte så bra skärpa, men ändå.
image112

Hur äckligt som helst. Det här hittade jag inuti växtligheten när jag skulle rensa bort det som såg lite skräpigt ut. Fem decimeterlånga gråa varelser med fyra "ögon" på kroppen. Ett litet, litet huvud med käft och något som såg ut som en antenn där bak. Ja, inte var det några sniglar, inte ens mördarsniglar, även om de här såg mer än mordiska ut. 

Väl hemma så kollade jag på nätet. Ja, vad hittar man väl inte där.
En snabelsvärmarlarv med bättre skärpa. Bilden tagen av Lotta i Gbg från Google
image113

Äggen läggs på t ex mjölkört eller gulmåra.
Förpuppning sker på marken bland växtrester.
Larven är till en början ljusgrön och blir senare brunsvart.

Så här vackert kan det ändå bli. Den vuxna svärmaren är brun-rosa i färgen.
Svärmare börjar flyga efter solnedgången. Den kan "stå stilla" i luften och suga nektar.

.image114
Jag föredrar fjärilar!!!

THE RESPONSE >< THE HEPSTARS

Kan det bli bättre, för att använda ett känt ordval!

♥ Semester
♥ Fint väder
♥ Skön utemiljö
♥ Trevligt sällskap
♥ God mat
♥ Musik som tänder livsandarna

En afton på Café August med scenshow av lokala bandet The Response som spelar, i första hand, Hep Stars covers, men denna kväll även Elvisfavoriter. Visst blir man glad och nöjd!  Som en gammal Hep Stars fan gör det ju inte saken sämre att man känner igen alla låtar. Ser gärna en repris. SNART!

Har lånat bild från http://inga.blogg.se/ som var och såg scenshowen med Response tidigare under dagen i Lennartsfors. Titta gärna under hennes kategori DAGBOKSBLAD.

image121

CHRISTINA ORDFÖRANDE

Christina Ågren, Karlstads koloniträdgårdsförenings ordförande.
image118

Christina omvaldes till föreningens ordförande på årsmötet - och det tackar vi för. Trevligt med en kvinna på posten, modell yngre. Hoppas att hon tillsammans med övriga styrelsemedlemmar kan föra in den positiva anda inom föreningen som hon själv förespråkar. Önskar henne lycka till!

Mer om koloniföreningen finns att läsa på deras hemsida:
http://www.karlstadskolonitradgardsforening.se/

FRUNTIMMERSVECKAN - KRISTINA/CRISTINA/CHRISTINA

GRATTIS ALLA K-,C-,CHRISTINOR SOM JAG KÄNNER! NI SER DÅ TILL ATT FRUNTIMMERSVECKAN LEVER UPP TILL SITT RYKTE OM REGN, REGN, REGN. DÅ ÄR DET BRA ATT DET FINNS VÄNNER SOM NI SOM LYSER UPP TILLVARON .


MOLLIE - NIO DAGAR

image105

Det vore väl konstigt om jag inte skulle välja att visa bilder på yngsta fröken Klint, nu när förnuftet har segrat. Endast nio dagar gammal och väldigt snäll, men kunde vara lite mer matfrisk så att det blev lite lugnare för föräldrarna och storasyster. Väldigt söt också.

image106

PÅ ´T IGEN !!!

Jag är dålig på att ta kritik och när maken säger vad han tycker, då lyssnar jag och handlar därefter. Biter nu ihop och förstår att jag straffar bara mig själv om jag inte fortsätter, vad jag anser, min kreativa gärning som bloggandet innebär. Kanske skärper jag mig ...?

TACK OCH ADJÖ !

// Åse

Schack matt

Är livet ett schackspel? image104

Ena dagen vit, andra svart !
Andra bestämmer åt vilket håll du skall gå! Och det går inte alltid framåt.
Bortplockad/utanför?
Rang spelar roll.

Unika flickor

I sökningen ingår personer som var folkbokförda i Sverige den 31 december 2006.
[ Sökord: Mollie | Kön: Kvinna ]

Det finns 251 kvinnor som har förnamnet Mollie . Av dessa har 224 namnet Mollie
 som tilltalsnamn/förstanamn.


[ Sökord: Melia | Kön: Kvinna ]

Det finns 16 kvinnor som har förnamnet Melia . Av dessa har 14 namnet Melia
som tilltalsnamn/förstanamn.


VÄLKOMMEN MOLLIE !!!

En bild säger mer än tusen ord

image103


Vårt andra barnbarn, Melias lillasyster föddes idag den 11 juli kl 16.00. Mormor och morfar har inte fått reda på längd och vikt ännu. Så skönt att allt har gått bra och vad kul´att få två småtjejer att rå om ibland.

LYCKANS MINUT

Som av en händelse hittade jag igår ett gammalt urklipp - måste vara gammalt för tidningsadressen var Frykenvägen i Sunne och därifrån flyttade vi för över 13 års sedan - som idag är mycket passande.

Det är en dikt av Erik Lindorm

Är det sant att jag håller ett barn på min arm
och ser mig själv i dess blick,
att fjärdarna gnistra  och jorden är varm
och himmelen utan en prick?

Vad är det för tid, vad är det för år,
vem är jag, vad bär jag för namn?
Du skrattande knyte med solblekt hår,
hur fick jag dig i min famn?

Jag lever, jag lever! På jorden jag står.
Var har jag varit förut?
Jag väntade visst millioner år
på denna enda minut.

BARN ÄR LYCKA!!!

OVÄNTAT BESÖK

Cirka 25 år senare dök hon upp efter det att vi har haft lite mailkontakter under våren, Ing-Britt Matsson. En gammal klass- och skolkamrat sedan grundskole- och gymnasietiden. Inte kändes det att det var många år och lika många kilo sedan. Bara trevligt och vi skall ju naturligtvis ses igen.  Hur det än är så är man lite trygg att veta var gamla vänner befinner sig och hur de har det. Idag hann vi väl gå igenom några av de gemensamma kompisarna, som man vet något om.image102


Hos Maith- igen

image100
Så här kan man använda ett hårt beskuret träd "så länge" . Nästan ingen tror att detta träd skall klara sig utan "lunga". Inte ett enda blad är kvar och farhågorna från medmänniskorna är stora. Maith menar dock på att detta SKALL gå, det MÅSTE fungera. Därför månar hon extra mycket om trädet nu, med rara ord och smekningar och ... minsann är det inte små "ögon" till grenämnen på flera ställen på det som är kvar. Kanske får hon rätt. Iallafall så är det vackert ändå men sin speciella kärleksfulla beklädnad.

image101

Inte idag

Nu är det väl kört - om det inte blir en störtförlossning. Inte blir det "jämna siffor" denna gången, men det gör det samma för den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge. Hade dock för Marias del önskat att det snart kan vara över med denna väntan och ber också till den som råder om att allt skall gå väl och inte bli alltför drygt.

image98
Stor kram från mamma/mormor !!!

"Pettson"

image93

image92
Här tycker jag det ser ut som om Pett rsson steker sin sista höna. Till och med förrådet har en viss "look a like"-image över sig med Pettsons hönshus. Bilden tagen ifjol den 6 maj. 

Det har inte lyckats för oss att få till det med någon grillning än i år, men förhoppningen är stor inför de kommande semesterveckorna. Åtminstone att få grilla EN gång denna säsong på kolotten kan man väl få önska.

Vinnare (?)

image91

Tredje gången gillt, trodde vi ju, Britt-Inger och jag när vi satsade i en andel på Ladies vid Kronoparkens Tobak.

Förra veckan delade vi på en andel på Ladies V64 och det gav cirka 200 kronor per man. var vi bra nära - en noslängd - från att kunna få åtminstone dryga en och en halv tusenlapp. Iallafall nya insatser - nu Ladies V75 i lördags - javisst vinst igen, 135 kronor per man. Så nu då tredje gången , Ladies V64 - 5 rätt, vilket vi hade, ger SEX KRONOR! PÅ tio STYCKEN!!! Ja, inte mycket att hurra för,utan nu får vi vila och leva på att vi fortfarande har gått med vinst - om än inte så storslaget.

Väderleksrapport

Tittade i min 10-årskalender och den 4 juli ifjol så var det strålande solsken. I min almanacka har jag då antecknat att jag var på Alsters herrgård tillsammans med sonen Andreas, hans kamrat Sophia och maken och intog en god lunch i strålande solsken.

Man kan sola sig en hel dag i en varm tanke.

Kerstin Skoglers rabarber- och jordgubbsglass

1 vaniljstång (en halv om den är stor)
2 dl torrt vitt vin
¾ dl strösocker
250 g rabarber
250 g jordgubbar
5 + 1 msk florsocker
1 dl crème fraiche
1 ägg (vita och gula var för sig) 

  1. Halvera och skrapa ur vaniljstången. Lägg kornen i en kastrull med vin, socker och den urskrapade vaniljstången. Koka upp.
  2. Skiva rabarbern och den koka mjuk i vinet, 7 ? 10 min. Sila av rabarbern, tag bort vaniljstången och spara spadet.
  3. Finfördela jordgubbarna med rabarbern och spadet i en mixer samt tillsätt 5 msk florsocker, crème fraiche och äggulan (använd ev inte allt spadet). Häll över i en skål.
  4. Låt svalna.
  5. Vispa äggvitan till skum, tillsätt 1 msk florsocker och vispa lite till.
  6. Vänd ner hälften av äggvitan i det kalla mixet, blanda, häll sedan i resten och blanda.
  7. Häll i glassmaskinen.

Kerstin Skogler den 3 juli 2007

image90

Kerstin sköter om sina medarbetare bland annat  genom att varje år bjuda på alla de sorter av hemgjord glass. I år ingick denna underbara jordgubbs/rabarbersorbet i utbudet och som jag absolut måste försöka få till. Det är bara det att jag inte äger någon glassmaskin. Nu sade Kerstin det att visst går det bra ändå, men då får man se till att röra omkring i den frysta "smeten" då och då. Annars får jag väl låna av någon bekant, som jag vet är innehavare av en dylik apparat. Gott och läskande, var ordet., och det gäller att passa på nu då det finns både färska jordgubbar och färska rabarber.


HOPPA !!!

image86
Mycket skall man lära sig när man är liten.Morfar tycker att det är viktigt att man kan hoppa, och det tyckte Melia också. Lite svårt med bilder och bildbevis. Hoppkursen skulle säkert göra sig bättre på film, men vem har tid att filma (?).. när man skall hoppa.

image88

Vedaska - är det bra för nå´t?

En granne fick nobben att lägga aska i koloniträdgårdföreningens kompost. Rätt eller fel ? Risken kan ju vara att det blir alltför många kolonimedlemmar som kommer att lägga sin aska i komposten och då blir det säkert inte bra.Vedaska i komposten är dock okej om det rör sig om små mängder, så lite lagom i den egna komposten är väl ett sätt att göra sig av med askan då.


 Vedaskan innehåller mycket mineraler och fosfor och kalium hjälper växterna att bli härdigare. Vedaska är därför lämpligt att strö på lite varstans just under hösten, när man skall undvika att tillföra kväve, men ändå vill ha något att gödsla med. Rosor och bärbuskar mår väl av vedaskan och om de blir angripna av mjöldagg så kan vedaskan även strös över växten.


Ett tips som jag läste i ICA-kuriren är att pudra lite aska på gräsmattan om den är mossig eftersom den då innehåller just kalk och att man skall passa  på när det väntas regn. V ad man däremot inte skall göra är att strö vedaskan på det som betecknas surjordar - alltså inte i rabatter där växterna vill ha ett lågt pH-värde t ex rhododendron. 
 

Skördetider ...

Första omgången av spenat är nu skördad. Det innebär att svartroten får lite mer möjlighet att växa till sig. Idag, söndagen den 1 juli sådde jag dock ytterligare ett par rader spenat mellan lökraderna. Vi får se om det lyckas! Det är gôtt med spenat och går att använda till mycket.

image89

MELIA 1 juli 2007

image84

Erika och Lena

Det blev bara slut kvar !!!

Erika och Lena, två tjejer som avtackades under veckan. Lena arbetade på staben för fysisk miljö och Erika på servicenheten för ekonomi och finans. Jag vet att vi kommer att träffas ändå ibland - om inte på denna "fjärde planet".
image83

 Framtiden infinner sig alltid när man tar avsked -  Elazar Benyoëtz

Bonustid

Partilleflickorna meddelade sin ankomst måndag kväll förra veckan. Kommer imorgon var budskapet. Tjohej! Mycket att göra på jobbet, lite med anledning av att andra skall gå på semester. Det gäller att vara där och ta vara på material som skall bearbetas vidare och sedan också skickas vidare innan deadline. Inte vill jag väl vara där när det kommer så viktiga personer  till stán. Maria höggravid - vi förväntade oss t o m att det skulle kunna bli en värmlänning under veckan och Melia en aningen förkyld och med tôlig hosta.

Så trevligt att ha dem här och bara få vara nära - det kallar jag bonusminuter i tillvaron. Även om jag nu var på arbetet stora delar av dagen, så blev det iallafall några timmar extra i livet tillsammans med lilla Melia.

image82

RSS 2.0