EN ADMINISTRATIV KATASTROF

Vad har hänt med Sverige? Detta oöverträffade land med bland annat ett folkbokföringsystem där ingen kommer undan, ett land med demokrati och rättvisa, ett land där du tas om hand. Den här veckan har det dock varit flera exempel på att Sverige istället verkar vara en administrativ katastrof. Det kanske alltid har varit så och det är bara jag som har varit naiv och trott att här sköter myndigheterna det de är ålagda på det mest förtjänstfulla sätt - både av tjänstemännens oerhörda moral och ansvarskännande.

Mörkrädd blir man när man ser och hör om mamman som tillsammans med sin syster får driva hela processen för att få tillbaka sitt bortrövade barn - lilla Alicia. Det tar 14 månader och den hjälp hon får är inte från de svenska myndigheterna och framförallt inte från UD, som borde ha varit de som skulle ha agerat och 100% stöttat. Det får mig att tänka på att handläggningen vid tsunamikatastrofen kanske inte alls var ett enstaka misstag utan det är så här det jobbas - "var god dröj". Ytterligare fördomar som jag har är att det anses fint att arbeta vid utrikesdepartementent där det prålas med diplomater och ambassadörer.

Sedan var det överförmyndaren i Vetlanda kommun - som om hon lever idag - inte har gjort ett enda rätt när det gäller att förvalta en, då 6 årig, flickas arv efter sin pappa. Flickan skulle först få ut arvet vid 18  års ålder, men blev sedan uppskjutet till 20 års ålder. Då vid fyllda 20 år finns det 77 öre kvar på kontot som, enligt TV-reporterns bedömning, borde vid en normal förvaltning istället uppgått till cirka 800 000 kronor. Arvet var från början drygt 500 000 kornor. Inte ens  beloppet hade överförmyndaren koll på. Samme överförmyndare är det som har gjort utbetalningarna till flickans mamma , helt utan redovisningkrav under alla år. Hur går det bara till?  Dessutom har vederbörande läckt sekretessbelagda uppgifter, som sedan hennes chef fullmäktiges ordförande Göran Ivarsson satt och agerade som om det var helt riktigt. Han hade heller ingen aaaaning om att han därmed visade sin okunnighet i sammanhanget.

Försäkringskassan - det räcker väl. Där finns det ju inte någon hänsyn taget till varken sjuka eller de som fortfarande låtsas vara friska. Långa handläggningstider och därmed inga utbetalningar gör att människor får gå till socialen och förödmjuka sig. Inte säkert otriligt att det är samma personer som kan hamna i skuldfällor och ja, då finns det ingen i budget- och skuldrådgivare att självklart tillgå - iallfall inte i tid.

Och idag 
- jäv i Pirate Bay målet - "tänkte inte på det". Ja inte gör det mig något, då kanske det är nå´n som kan hjälpa mig att ladda ner nå´t under tiden?
-- lille Wille som skulle begravas fanns inte i kistan. Vad säger man? Har alla slutat ta ansvar för allt!

Förresten vad är det med smålänningar? Förmodligen är de så bokstavstrogna så att allt blir fel - som ovan överförmyndartanten - ja hon har nog inte läst varken det ena eller det andra, men ändå. Sedan det gamla paret i Gislaved om inte fick bo ihop när tanten hamnade på ålderdomshemmet och farbrorn fick bli kvar hemma , drygt 90 år och gifta i över 60 år. Nääää - det går inte för sig. Och den stackars flickan Louise - var det inte också Jönköping eller nå´t. Mndigheterna som tvingade "hem" henne tillbaka till husvagenen  och bo ihop med sin pappa, som i övrigt hade förgripit sig på henne. Solly!Kommentarer
Postat av: Birgitta

Ja, visst är det mycket ruttet runt oss, mediebevakningen idag lyfter upp mycket mer till ytan än vi nån gång tidigare sett.

2009-04-24 @ 08:46:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0