KOPPARMANTELN

Idag var Birgitta E och jag på teater på Arenan och vi såg, och jag vill säga uppleva, Kopparmanteln med Västanå teater.

Föreställningen spelas i deras yurtan - ett mongoliskt nomadtält - där vi fick trängas ihop oss, men det blev ju en fantastisk miljö att vara i. Tala om närhet - jag undrar hur många kvadratmeter det kan röra sig om och vi var troligen 100 personer på plats och mitten var då scenen. Otroligt trevligt! Vi är ju några personer som har till tradition att åka till Berättarladan varje år och se deras uppsättningar. Just Kopparmanteln är en del ur Kalevala som är på deras repertoar sommaren 2009. Birgitta och jag var lite skeptiska innan föreställningen och vi hade nog vissa tvivel om att det kanske inte blir något Rottneros i år.  Det tog de ur oss vill jag lova - nu blir det att boka in sig för en helafton igen!

LYSSNAT PÅ

Låt den rätte komma in med Jon Ajvide Lindqvist. Aj, aj, aj vad bra. Jag gick med lurarna på så fort jag hann. På morgonen så fick morgontidningen avstå för att jag bra ville komma vidare i handlingen. Det är inte ofta det känns så - inte förrän vid upplösningar av stories, men här var det "spännande" hela tiden. Lät mig först inte imponeras i och med att det handlade om vampyrer, men glöm det. Det handlar om människor och deras relationer - vänskap och utanförskap.   Nu är det meningen att vi även skall se filmen, men det känns nästan som om det kvittar - boken är alltför bra!

                                                                                  

 

 


VÅRTECKEN

Våren som kom av sig. På min väg hem från city dagen efter vårdagjämningen kändes det somom våren verkligen var på väg.

Klarälven håller på att mista sitt täcke,  före detta gräsmattor bilr "gôra" , stackars krokusar spränger sig fram i rabatter och den av kommunen planterade "vintergatan" börjar spira.

Allt detta är nu gömt under ett över 20 cm högt snötäcke och
 det enda som jag ser som ett fortsatt vårtecken är min förkylning.


SÖNDAG BETYDER KYRKOBESÖK

Nej, numera hör det inte till vanligheterna att det blir några kyrkliga inslag i vårt liv som söndagsnöje. Ikväll besökte jag i varje fall Skoghalls kyrka där Py Bäckman hade konsert tillsammans med Skoghalls kyrkokör. Det var en mäktig upplevelse. Jag har gillat Py sedan hon var i rockgenren och det här var inte sämre. Vilka texter hon hon får till denna kvinna. Visste heller inte att hon var den som hade skrivit texten till Gabriellas sång. Ikväll blev det klart för mig att hon har texter som berör alla skeenden i livet bland annat Lilla liv och Oh mamma - texter jag vill komma ihåg. Oops, jag sade inget om kören, men det var fantastisk och var väl det som gjorde att det blev upplevelsen mäktig - och Mats var förstås bäst vad jag kunde höra :) .

  Lilla liv

   

Lilla liv nu är du här
änner inte världen
“Gud som haver barnen kär”
blir din hjälp på färden

Gud har kallat dig vid namn
ger dig trygghet i sin famn
så att du kan växa
vis av livets läxa

Lilla liv nu är du här
“himlen allt förklarar”
alla barn hör hemma där
i det ljus som varar

Jorden är din boning nu
hör ditt namn
det är ju du

Lilla liv unika
vad du gör oss rika


Oh Mamma

Nånting kom emellan oss
som plötsligt blivit till
och som gjorde att vi inte kunde se
Och jag ropar högt till dig
fast ändå ingen svarar mig
Men jag kan inte lämna dig ifred

Vi har plågat varann
i ett krig som ingen vann
och nu står jag här och undrar vad jag gjort
Oh mamma livet går så fort

Jag skall inte glömma dig
och kanske har du format mig
till någon som du kände alltför väl
Och fast du lever inom mig
så känns det som jag saknar dig
Vi är ju två som delat samma själ

Vi har hetsat varann
medan dagarna försvann
och vi drömde om att hitta något stort
Oh mamma - livet går så fort

Så se med mina ögon nu
Jag brukar fråga: Är det du?  
om något gammalt minne dyker upp
Det kanske är en viss musik
en gammal plats som är sig lik
Då känner jag nånting som liknar hopp

Vi har lovat varann
att berätta vad vi fann
om vi nånsin hittar evighetens port   
Oh mamma - livet går så fort

Nu är tystnaden kompakt
det är som ingenting blev sagt
och ingen kärlek hamnade på oss
när jag blev till - behöll du mig
och när du dog så höll jag dig
för ända in i döden fick du slåss

Vi har skrattat ibland
vi har gråtit oss i land
på ett hav som varit alldeles för stort
Oh mamma - livet går så fort
Oh mamma - livet är så kort


VERNISSAGE

Jag gjorde mig en lite sväng till ytterkanten av city denna vackra lördagseftermiddag, nämligen till Sandgrundsudden. Besökte biblioteket, där jag skaffade mig ett nytt lånekort  - har snyltat ett tag på makens - och lånade en bok om att sy dockkläder (?!  NÄR?!?) och några ljudböcker till min mor och mig själv - bland annat "Låt den rätte komma in". Tänkte att jag skulle läsa boken innan jag ser filmen, bara för att veta om filmen gör boken rättvisa. Det är ju annars en film som har uppmärksammats.Sedan... gick jag in på muséet där det var vernissage med alster av K-G Ohlson, Östmark. K-G var ute i farten när vi var unga och jag tycker att jag"känner" honom. Nu såg jag inte K-G, men väl hans gamla "kryss" Lars Lerin. Det var grädden på moset och jag gick hem och tittade lite extra på mina egna tavlor som K-G gjort. LL var vackrare än någonsin, men det var kanske för att han hade sin nye pojkvän vid sin sida som han såg så solig ut.  Jag kunde inte med att ta upp kameran och störa idyllen utan tänkte det får bli en annan gång - när han är ensam.

SLUMDOG MILLIONAIRE

Har denna vecka lyckats få se två av de filmer som just nu står på min önskelista - i tisdags var det ju Män som hatar kvinnor  - och igår så var det dags för Slumdog Millionaire. Det känns om om det hör till allmänbildningen att se de filmer som kammar hem många Oscars och den här filmen lär ha fått åtta sycken. Det gäller ju att skaffa sig en egen uppfattning och sedan så förstod  jag också att filmen hade antagligen mycket att ge - och så var det. Mycket sevärd och ja, jag vill gärna berätta slutet, men gör det inte för att om ni skall se den - GÖR det! - så är det bättre att inget veta.

Om du klickar på bilden så kan du få se en trailer från Youtube från filmen!!!

LYSSNAT PÅ LISA MARKLUND


Senaste - utan skandaler - En plats i solen!. Jag tycker att den här boken vänder på den nedåtgående spiral som jag har känt av vid lyssnandet av Nobels testamente  och Livstid. Lyssnarvärd alltså!


INTE TYST EN SEKUND

Äntligen blev det av att stråla samman herrskapet Gunnarsson med herrskapet Arnefur hemma hos oss. Det har inte givits tillfälle tidigare att de båda paren har fått lära känna varandra närmre, men de har ju setts på några av de tillställningar vi har haft för att fira något inom familjen. Kvällen blev mycket trevlig - tycker jag  iallafall - och om jag säger som så - att det brukar inte saknas samtalsämnen tillsammans med var och ett av herrskapen och NU - ja, ALLA vill ju prata, så jag tror att det finns det som blev osagt igår p g a platsbrist. 

Vilken lyx att få en bunden blombukett utan att fylla år!!! Å presenter utan att fylla år - ja, det fick vi en helt vanlig fredag i mars!
Spaden är förstås inriktad på koloniverksamhet...

NAEMI 6 ÅR

Vad härligt att få gå på 6-årskalas! Det känns bra att få vara med på födelsedagskalas som är ensiffriga. Trevligt också att få snylta in sig hos familjen Hagman-Lövbäck-Biller och deras firande. Igår var de minsta fröken Naemi som fyllde 6 år och som mötte oss i dörren klädd i värsta nobelblåsan. Vad månde bliva av denna skönhet? Vi uppvaktade med CD från melodifestivalen, men Naemis favorit verkade vara "Tingeling" för den hade hon på repertoaren redan när vi kom...
Naemi och mormor studerar konst ?!

BIOAFTON

Filmen började redan kl 1745, så det gällde att hänga på låset direkt efter jobbet. Filmen är förstås Män som hatar kvinnor. Ja, jag vet att det är lite sent, men nu blev det äntligen av. Så bra och den här gången gjorde det inget alls att ha läst boken innan. Jag tycker de har varit duktiga på att ta med det jag också minns väl från boken och få till ett sammanhang i alla händelseförlopp. Kanske var jag sist av alla attt se filmen, om inte ... gå och se den.


BLODAMARANT

Det kliar i fingrarna, men vis av erfarenheten vet jag att jag inte skall ha för bråttom med att förkultivera. Risken är att det blir för "rangligt" och att plantorna förväxer innan det verkligen är dags att få plantera ut . Ikväll orkade jag iallafall inte hålla mig utan nu fick det bli dags för fröpåsen innehållande blodamarant.  Texten lovar 20-25 plantor av 100-120 centimeter långa blomställningar i brons- och orangefärgat. Om detta går i lås så skall jag ha dem på min gula sida. Känns som om det skullle vara okej till de engelskt röda inslagen som finns lite här och var också. Jag kan ju alltid hoppas.

BLODAMARANT - Amaranthus cruentus

MELODIFESTIVALEN

Kan man ha en blogg utan att nämna melodifestivalen?  Intressant annars att så många har åsikter, men inte tittar eller säger sig inte vara intresserade. Tidigare år så är det ju alltid någon speciell som jag har hållit på, men i år hade jag inte någon direkt favorit som jag kände skulle till Moskva. Jag gillar ju Caroline af Ugglas och höll på henne i delfinalerna  och visst hade det varit intressant att få se hur Snälla, snälla, snälla hade blivit emottagen i Eurovisionschlagerfestivalen.

Nu blev det inte hon utan en annan udda variant - och det kan nog gå bra. Den låt som sitter är ju Stay the night med Alcazar, som annars är en grupp som jag inte direkt brukar att lyssna på. Nu finns det där mellan öronen, på nå´t vis, Tror att det skulle ha passat ute i världen. Just det här att det inte fanns någon självklar visade sig väl i omröstningen också när tolvorna fördelades nästan rättvist. Det blev lite kul och jag gillar Malena för hon är så äkta positiv och trots beskrivningen operadiva, så tycker jag att hon aslolut saknar divalater till skillnad från andra uppkomlingar. Jag hoppas att det kommer att gå bra för henne i Ryssland i maj.

WOOLPACK INN

En vanlig torsdag mitt i månaden livades upp med ett krogbesök. Maken trilskades lite om hemtransporten men det fick bli en promenad  - för den goda sakens skull.

Fotade på hemvägen ett av  Karlstads signum, nämligen den  "gamla bron" - om ni nu kan urskilja den. De regelbundna ljuspunkterna kan ni betrakta som valven. Övriga vita prickar beskriver vädersituationen kl 2130 torsdagen den 12 mars vid nämnda plats.

Trevligt inititativ från Elsa gjorde att Kolottenvänner strålade samman denna kväll för att ta en matbit, några glas öl eller vin, eller både och...? Lönnvägen var representerat från hus 23, 27 och 36. Inte illa och vi ser fram emot ytterligare uppslutning framöver.
Ljuset i tillvaron är förstås Andrea, som skötte sig så utmärkt på ett av sina första restaurangbesök. Härliga unge som stod ut med oss så länge!
Woolpack Inn har nu återuppstått och det kändes att atmosfären var densamma och maten var lika god. Kycklingtoast på menyn för 98 spänn är mycket prisvärt, men själv kostade jag på mig lammfile med schweizerpuré - gôrgôtt. Det kan jag göra om.


.

Årets perenn

Måste erkänna att jag har gjort årets perenn till fjolårets. Jag har nämligen UTROTAT den från vår tomt. Nu får jag väl gå tll grannarna och tigga, när GULLNATTLJUSET har stigit så i kurs och blivit pristagare. Tyckte mest att den såg "oresonlig" ut och förstod nog inte dess värde. Kanske bör jag ge den en ny chans och försöka etablera kontakt med andra växter så att den kan komma till sin rätt. Kan det bero på att den är gul? Jag tycker nämligen att det finns för många gula blommor i världen.

GULLNATTLJUS - Oenothera fruticosa

RÖD FRONT

En liten dokumentation innan jag lägger ned den röda perioden för säsongen... snart blir det rosa, men det får väl bli vårdagjämning eller påsk först, kanske.


Växter på latin

Jag har flera gånger hänvisat till Cecilia Wingårds hemsida och i den "studiecirkel" som redovisas på sidan uppmanar hon till att det är nytta med att även lära sig de latinska namnen på våra växter. Lite inspirerad av detta tänkte jag "plocka" en blomma varje vecka just för utvecklings skull. Just påsklilja är ju inte det mest viktiga att kunna, men jag kunde inte låta bli nu när jag hade ett färskt foto på årets första inköp av dylika och snart kommer de gula solarna att dyka upp i våra koloniträdgårdar. De är ju tacksamma, särskilt på Kroppkärr,eftersom de vackra rådjuren inte tycker om dem så som vi gör och därmed får vi njuta lite. En billig fägring som går att köpa kilovis och som även förökar sig år från år.

PÅSKLILJA - Narcissus pseudonarcissus

BESÖK HOS FRISSAN

Melia har förberetts på sitt frisörsbesök under en längre tid, så i lördags var det ingen återvändo utan då blev det ett besök på frisörssalongen i/på (?) Allum.

Vacker som en dag kom hon hem till Mollie och mig med "tåfflor" i håret och de utlovade mutorna.


Före:

VÄCKARKLOCKOR

Ett collage av mormors vackraste väckarklockor!
Fördelen är att de fungerar framför TV:n också! Skulle behöva ha dem hemmavid i vardagen, men då blev det väl ungefär lika mycket TV-tittande som det blir när jag sover.

RSS 2.0