Vedaska - är det bra för nå´t?

En granne fick nobben att lägga aska i koloniträdgårdföreningens kompost. Rätt eller fel ? Risken kan ju vara att det blir alltför många kolonimedlemmar som kommer att lägga sin aska i komposten och då blir det säkert inte bra.Vedaska i komposten är dock okej om det rör sig om små mängder, så lite lagom i den egna komposten är väl ett sätt att göra sig av med askan då.


 Vedaskan innehåller mycket mineraler och fosfor och kalium hjälper växterna att bli härdigare. Vedaska är därför lämpligt att strö på lite varstans just under hösten, när man skall undvika att tillföra kväve, men ändå vill ha något att gödsla med. Rosor och bärbuskar mår väl av vedaskan och om de blir angripna av mjöldagg så kan vedaskan även strös över växten.


Ett tips som jag läste i ICA-kuriren är att pudra lite aska på gräsmattan om den är mossig eftersom den då innehåller just kalk och att man skall passa  på när det väntas regn. V ad man däremot inte skall göra är att strö vedaskan på det som betecknas surjordar - alltså inte i rabatter där växterna vill ha ett lågt pH-värde t ex rhododendron. 
 

Kommentarer
Postat av: Birgitta

Hej där
Vedaska har jag läst gör sig bra där det skall växa örter av alla de slag. Har inte testat, men... vi har ju vedaska ibland så testa kommer jag att göra. Mina växter hemma i krukor och rabatter får oönskade visiter av "frossare" Flera växter saknar de gröna bladen, blommor delvis uppätna... och jättemånga blad är som vackraste spets. Aldrig syns det några kryp som äter så vad är detta tro..???

2007-07-03 @ 14:52:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0