LUNCHTIME

image375

En ovanlig lunch med "ovanliga" kvinnor, Marit och Lisa. Fick en trivsam lunch idag på Stora Enso med två rara arbetskamrater. Hoppas att vi kan göra om det någon gång. Diskussionsämnen saknades inte. Inte ens fotograferingen hindrade det fortsatta samtalet som synes. Kanske inte så konstigt förresten med en kamera som verkligen tar tid på sig.

Visst var det ihoplimmad kyckling Lisa? Vi hade all anledning att vara misstänksamma den här gången - och visst fick vi rätt (igen!).. och inte skröt vi om det heller *skratt* .

image376

HÖSTSILUETT


image374

Släng dig i väggen Manhattan! Jag tycker att domkyrkan står sig väl så bra som siluett gentemot den dito erkända av Manhattans stadsbild... och så är det inte så långt att åka heller. Rena gångavståndet!

Bilden tagen igår - tisdagen den 30 oktober klockan 1600 - av den annars till "kolotten" negative maken . Han kanske rent av tyckte att det var värt att föreviga en och annan vy inför vintern?

NYÅRSLÖFTE

image373Spånar redan på mitt nyårslöfte och betar av i nutid för att det skall bli verklighet. Mitt nyårslöfte kommer nämligen bli:

"Jag skall ge blanka den i alla måsten som inte gör mig glad" och förresten ett till "jag skall bara umgås med de jag mår bra tillsammans med". Det sistnämnda ingår förstås även i det första.image369                                                                                    

Lättlurad?

image369Besparingstider, ja det är det ju inget nytt i universitetets kalender. I flera år i rad har framförallt den gemensamma administrationens svångrem dragits åt. Det innebär förändringar i organisation och även uppsägningar. Orsaken till det tvingande sparandet är det vikande studentunderlaget och vår för stora kostym. Nu gäller det att anpassa våra utgifter till de medel som kommer in. Som det har varit hittills så är det snabba ryck och snabba beslut om var pengarna skall sparas och det åligger cheferna på enheter, avdelningar med mera att hitta snabba lösningar på det som, förhoppningsvis, ger ett snabbt resultat.

image368
Ibland är det befogat att förändringar görs, genom rationaliseringar och gärna ett nytänk. Tyvärr så tror jag inte att det är just detta som uppnås när sparandet kommer först. Även besparingarna behöver ha en långsiktig planering, anser jag. För sedan - eller nu - då det ser ut att ändå "gå ihop sig", så lättas det på trycket och vi spenderar och anställer igen efter det behov som föreligger för dagen. Det är det som gör det lite tufft, för det är då vi får börja om igen om ett tag. Besparingarna "drabbar" de enheter, avdelningar som tar uppdraget på allvar och försöker se möjligheter, medan det för andra som inte har denna förmåga kan innebära expansion och löneökningar. Detta enligt hörsägen och behöver alltså inte vara sant (?) Sedan har jag ju sett bild också, och varifrån kommer de surt förvärvade pengarna? Ljuger bilden?

MBL i sikte 6:e och 13:e november - då får jag se om jag är ute eller inne!

Bra tänkt och sagt

Självberöm och högfärd är narrens egenskaper.

image366


Japanskt ordspråk, hittat i almanackan  vecka 44.
Tycker att detta säger mycket. Tänk så fåniga jag tycker att alla självgoda och egocentriska människor är. Vem tycker om dem mer än de själva?

SVÄGERSKANS FÖDELSEDAG

image365K-Å:s lillasyster fyller år den 29 oktober och vi hurrar så hela Torsbys fastighetsbestånd dallrar.

image357

JAHA!

Melias favorituttryck den här helgen "jaha". Det är otroligt hur bra det passar ibland och det gav tillfälle till många skratt. Melia fick också oss andra att börja säga likadant, så nu tror hon väl absolut att det är något användbart.

image368

LÄNGTAR REDAN

Har nyss kommit hem från en go´ helg i Partille. Där har vi verkligen fått rå om barnbarnen under helgen, så nu har endorfinnivån fått sig ett lyft..

image366

image367image362

image363

Sommaren som sa nej

Tillbakablick på det som inte var ...

image354


image355


image356

GRATTIS PÅ NAMNSDAGEN

I lördags hade min favoriträtt namnsdag!SISTA DELEN

I söndags visades det allra sista avsnittet av Sopranos. Denna suveräna serie med lika suveräna skådespelare. James Gandolfini som Tony Soprano berör. Ena stunden ett äckel som inte drar sig för någonting gentemot sina medmänniskor och andra stunden den som försvarar sin familj till tänderna. Försvarar och beskyddar den hustru som han ständigt är otrogen både fysiskt och psykiskt. Jag hade nog sörjt lite i förväg att serien skulle ta slut och har spekulerat i hur detta sista avsnitt skall sluta - att huvudpersonen dör, var ju ett lågoddsalternativ nu när TV-bolaget har varit så tydliga på att detta är det absolut sista avsnittet som har spelats in.

Hur blev det då - SVART i RUTAN!!! Där sitter man på spänn i soffan och väntar på den upplösning som skall komma - och PANG så blir det bara SVART  .

Trots allt så ger det hopp om framtiden - det känns inte alls lika nattsvart - som TV:n - utan ger förhoppning om att det kan komma fler avsnitt ändå, även om svärtan inte var en optimal cliffhanger.

KÄRT BESÖK

Kärt besök i dubbel bemärkelse. Linnéa och Andreas kom "hem" till Karlstad i fredags.
 image352

Efter det obligatoriska besöket på Solareturen, där mor och son har ett gemensamt intresse, så har helgen varit lugn och fri från måsten. Vi tjuvstartade lite med det kommande trettioårsfirandet med en middag och tårta, där också mormor var med. Kul att ha ungdomarna hemma. Det är alltför sällan som vi ses, tycker jag.

WEDDING SINGER

image350
Maken och jag har förlustat oss en afton i kulturens tecken. Här var det åttiotalet beskrivet i mode och friysrer och kanske musik. Hela åttiotalet gick mig nämligen förbi när det gäller musik, eftersom då var barnen i sådan ålder så det fick mest bli barnprogram som styrde. Det är klart att lite på slutet kom vi väl lite i kapp när det gäller Carola, Herreys och Eurythmics. Susanne som bodde hos oss bidrog väl också med kunskapen om skillnaden mellan Gyllene Tider och Noice
t ex, men annars är det blankt.

Jag tycker att musicalen Wedding Singer var riktigt bra - mycket bra artister i både sång och dans. Sedan var det ju  det här med frisyrerna. Vet inte om perukmakaren hade fått order på parodi eller om det var budgeten som inte fick spräckas. Tyvärr på annars genomtänkta karaktärer och klädesval. Nerfont är ju bra, men det här var nog inte riktigt hans roll - eller om det var håret (?) som störde mig. Slutsatsen är dock att det var ett klart lyckat musicalbesök denna höstiga söndagseftermiddag.


Inte en chans

52783-116
Nu är det inte en chans att få se Persbrandt live längre. Med sitt abrupta tack och adjö från Dramaten, så finns det inga möjligheter att få se mannen i verkligheten. Även om det har varit  nästan omöjlighet att få biljetter till de senaste uppsättningarna som han har medverkat i , så kunde jag ju ha haft möjligheten om jag hade besvärat mig med att försöka. Att han har bidragit till de slutsålda föreställningarna är jag helt övertygad om , men det är ju duktiga skådespalare i övrigt också. Som nu i "Måsen", där både Marie Göransson och Jan Malmsjö också agerar. Nu har ju även Jan Malmsjö sagt upp sig , och det är ju också en sorg i sig.  Nu får jag finna mig i att bli utan en verklig Persbrandt på nationalscenen och får nöja mig med Gunvald hemma i soffan. Det funkar också !


VI FIRAR JENS 40 ÅR

image341
Idag firade vi firade Jens 40:e födelsedag! Vi sjöng (?) och hurrade för den unge mannen, åt tårta och drack kaffe i universitetets matsal.   Vilken bra anledning att få umgås! 


G R A T T I S !!!
image343
image346
Jens med kamraterna Marie och Jan.

Du levande

 Ikväll har vi varit på bio - Du levande av Roy Andersson. Jag tycker att den var bra och sevärd, men vet inte om jag vågar rekommendera den till någon. Den är väldigt speciell. När jag inte skrattade högt så kom jag på mig själv med att sitta och le, men jag kan ändå inte säga att det är en rolig film. Filmen innehåller sekvenser från den vanliga människans - kanske alltför trista vardag och hur vi är mot varandra och kanske också hur vi behandlar oss själva. Vill inte påstå att jag sätter skrattet i halsen, men inlindat i det komiska så finns symbolik och jag tycker kritik mot etablissemang och förhållningssätt till t ex dödsstraff och kyrka.

Svenskt rekord i Lekvattnet

Ur senaste "Allt om trädgård", nr 13 2007, så hittar jag information som jag ju dock redan vet, men ändå vill dela med mig. Det gäller Svenska Rekordträd. I tidningen står det:

"Fram till i mars 2003 var en gran i Lekvattnet i nordvästra Värmlands Sveriges högsta träd. Vid fällningen mätte den 48 m och hade en omkrets av 2,5 m i brösthöjd". Denna information har tidningen hämtat i sin tur från tidningen "Forskning & framsteg".

Slaktad ligger nu denna gran till förevisning vid Lekvattnets hembygdsgård Karmenkynna till allmänt beskådande. Själva nedtagningen och arbetet om att bevara granen för en framtid finns beskrivet på hemsidan för Lekvattnet. Det är också därifrån som ovanstående bild är hämtad. Adressen till hemsidan och storgranen är http://www.lekvattnet.nu/karmenkynna/Stora-traed/index.asp

I tiden

Patrik Kristiansson har "gjort en Mathias".  Efter giftemålet med Carolina så heter han numera Patrik Klüft.
HEJA!      image336

"En trädgård är en vän du kan hälsa på när som helst"

Tänkte att jag skulle vända på det och låta texten få bli rubrik. En tänkt rubrik var annars "VÄNligt visdomsord". Skall spara den tanken om jag får en ny logga någongång.

image337

Prinsessan Naemi

är inte med på bild, men
prinsessan på Ärten
image333

och
prinsessan Bella
image334

och
prinsessan Törnrosa
image335

är det!

Rosenböna

image330
Rosenbönan är ganska oanselig som blomma, men i sitt sammanhang med många plantor tillsammans i spaljer så är det fantastiskt så storartad den blir. Själv odlar jag den röda, där jag från början har fått frön (bönor) från en farbror till mig som hade dessa i sin trädgård.  Fröna (bönorna) i sig är jättevackra och härliga att ta i. Att sedan få skörda baljorna på hösten och plocka ut  dessa frön är ett nöje i sig.  Att låta barn få ta del av detta gör det så tydligt om hur man genom att ta tillvara frön får det att växa. Jag tycker att just med rosenbönan så blir det så klart  eftersom fröna är så verkliga, genom sin storlek,  i sig.

image327

Jag törs inte säga om den går att äta , det tror jag, men det är inte för den skull som jag sätter rosenbönans frö varje vår. Jag betraktar den som den som en vacker och tacksam prydnadsväxt. Rosenbönan kallas  även blomsterböna och den växer snabbt och kan bli uppåt 3-4 meter hög. Jag brukar sätt några frön  runt äppelträdet, så får det slingra sig uppåt och bli lite dekoration runt stammen och uppåt. Där för det fritt klätterutrrymme och det brukar barka iväg rätt bra.


UG

image329


Ja, det var då det!  Sundsta Ungdomsgård - numera är det pensionärernas "tillhåll" och heter PRO-gården.

Brunnsgatan 9 -där är jag "uppväxt". Där har det hängts om kvällarna från tidig ungdom och där har diverse kurser av alla slag - keramik, teckning, smink, dans, teater- ja lite av varje avvverkats. Redan för oss småskoleungar fanns det aktiviteter och arrangemang på söndagarna med underhållning. Mannen som introducerade bíngon i Sverige bodde ju i Karlstad, så naturligtvis ordnades det ju nå´n sorts bingo för oss barn också. Han hette Pehr Logander och så kunde han trolla också och var nog hela Karlstads nöjesfarbror ett  tag.

På UG fick jag säkert uppleva början av Sven-Ingvars karriär , även om de hade spelat tillsammans ett tag.De var där och spelade på samma utrymme som söndagsarrangemangen annars anordnades. Tror inte de skulle nöja sig med det idag. Fastän det kan man ju inte veta - jag kanske får återuppleva både bingo och Sven-Ingvars i detta hus, fastän då som pensionär i PRO.

Oj, jag höll på att glömma kastanjerna. Det är kanske dessa barndomsminne som gör att jag är så förjust i kastanjer. Runt ungdomsgården så växte JÄTTE stora kastanjeträd, som vi barn, då under hösten hade fullt sjå att bevaka nedfallna kastanjer - gärna hela med taggarna på.  Och dessa sparade jag på - hur länge vet jag inte, men de håller sig ju inte vackra så länge - varjen de gröna med taggar eller de från början glänsande bruna.  Tyvärr så har de tvingats ta ner de träd som växte direkt intill gården, men några intill är kvar, som man kan njuta av både vår och höst när man har vägarna förbi.

Postorder

Vill inte bara klaga, men jag blir bara mer trött för allt onödigt som jag åker på. På sensommaren kom det ett erbjudande från    
att om man gjorde en beställning före ett visst datum för ett visst belopp så skulle man få dels procent och dels en premie. Varorna skulle levereras i oktober. Nu är det oktober och varorna kom idag. Ja, inte vet jag men jag fick ett par manchesterbyxor, storlek S, i premie. Detta är ju nu inte tanken hos firman, utan det skulle ha varit ett EKO-linne, vilket inte var medskickat, men som jag har fått betala för.

Nu har jag varit ute för missöden tidigare hos sagda företag, och har blivit väldigt bra bemött. De har varit generösa i att tillmötesgå mig som kund och genast ställt saker tillrätta. Så det är inte det. Det vore bara så skönt om något skulle kunna vara enkelt. Jag har inte bestämt mig för om jag skall ringa, maila eller bara skicka tillbaka - och att bestämma sig är ju halva jobbet, som ni vet.

NÄe, det blev ingen fest i år heller

Ett år till ända - ur kolonisynpunkt. Varje år tror jag att det skall bli annorlunda. Att vi skall kunna använda kolonitäppan till att ta emot vänner någon sommarkväll för att grilla och njuta av att få vara "på backen". Eller att få bjuda väninnorna på lunch mitt i veckan ute på altanen.

image324

Vad väntar jag på då ? Jo, jag skulle nog gärna vilja ha det såpass iordning omkring mig så att jag sapp kryssa bland möbler, bräder och verktyg inne i huset t ex. I år hade väl ett bättre väder inte skadat heller, för det är ju ute vi skall vara. De helger och kvällar som hade passat att bjuda till sig goda vänner var för det mesta  inplanerade för annat. Tycker att det har varit en sådan sommar som inte har tillåtit någon långsiktig planering för utomhusvistelser med anledning av den föränderliga väderleken.  Möblemanget på altanen har stått med presenning över sig hela sommaren och vi har inte behövt köpa någon parasoll i år heller.

Vi får ladda krafter under vintern, så att arbetslust och ork infinner sig till vårbruket igen. Om inte, så får vi väl försöka harva (?) på ett år till på lite halv maskin. Det gäller att intala sig själv att detta är ett nöje och inte skall bli ett måste med bara arbete. Så jag ser fram emot nästa säsong och det får bli som det blir.

Vad tänker du på lilla vän?

image321


MOLLIE PÅ VÄG UT

image319

GRATTIS KILLAR !

image322

GRATTIS ANDERS I KARLSTAD OCH VICTOR I ARVIKA - DET ÄR JU ER FÖDELSEDAG OCKSÅ IDAG !


GRATTIS MELIA !!!

image315


G R A T T I S PÅ TVÅ-ÅRSDAGEN LILLA MELIA, MORMORS ÄLSKLING OCH PÄRLA!

image316


TVÅ ÅRSMODELLER

image318


Två årsmodeller - av vadå? Barnvagnar? Föräldrar? Nej, barnbarn förstås!! En 05:a och en 07:a.

Maria och hennes far tillsammans med Melia, som igen vägrar vara med på bild. Här är hon på väg ur kärran och... hon ställer sig BREDVID mig när jag skall fotografera mera. Då måste jag ju ändå skratta åt denna förslagna unge.

ENERGIKICK

Ja, nu går det ett tag igen. Med påfyllning av barnbarnsenergi så klarar jag kanske någon vecka till i detta som mer  och mer blir höst. "Morfar" och jag åkte ner redan på fredag eftermiddag och stannade till långt in på eftermiddagen på måndag. Det blev en mycket lyckad semestermåndag. Dessa ljuva flickor som ger så mycket, men visst är det ett arbete hela tiden. Hoppas att vi kunde vara någon avlastning och inte bara belastning. Maria skulle ju ha behövt att vila efter sin pärs med magen, men det är full fart och kalas för farmor, farfar, kusin Hampus med mor och far och så vi då, förstås blev det på söndagen. God mat och god äpplekaka!

Det är ju inte tvåårsdag förrän onsdagen den 10:e så det var lite i förskott och presenter blev det ju. En jättefin skrivtavla från farmor o farfar och badleksaker från Hampus, som kanske kan göra badandet lite mer attraktivt om jag förstod rätt. Vi värmlänningar stod för det mer praktiska i år och det fick bli en röd vinteroverall och ett fleecefordrat regnställ. Gissa färg? Rosa förstås.

image317


Det är, som sagt, inte lätt att få denna dam att posera längre. Så bilderna från catwalken är det verkligen fart i .

After work

... ett besök på IKEA och gissa vad? Värmeljus och servetter !!!  En fortsättning  på den gröna linjen för er som vet hur vi har det.

OPERATION SUSANNE

 Hörde att det har gått bra för Dig idag Susanne med din handoperation. Det var väl tur för Dig att de bara tog den ena näven, annars hade Micke fått offra älgjakten för att vara hemma och göra Dig sällskap när du skulle på toaletten!

ATT TA HAND OM SIG SJÄLV - FÖTTERNA


Hur är lättaste sättet att ta hand om fötterna? Jo, att besöka en fotvårdsklinik. Inte sådant där tjafs som pedikyr inte, utan rejäla tag med skalpell, fil och sax. Skönt!!! Ja, tro´t om ni vill men fötterna minskade i storlek efter Berits ljuva (?!) behandling.

Flexade ut någon timme tidigare idag för att tillsammans med min mor göra fotvård på "stán". Kanske händer det en gång i kvartalet, och efter sommaren så brukar det alltid vara nödvändigt med en omgång. De skor som används under sommaren har en förmåga att få till hårda hälar och kanske är det till och med så att det är barfotagåendet som också "stärker" hälarna.

Det gäller att kosta på välbefinnandet !


Vilken skillnad !?

Dock  antagligen inte på priset. VF annonsen där vi ser vilka som är med på bilden image307


och annonsen i NWT, där ett förstorningsglas är ett måste om vi vill känna igen någon...

image308

Tyvärr gör sig inte originalfotot rättvisa i någon av annonserna, därför känner jag ett behov av att "annonsera" här för att visa vad fina de är.

image309

LOOK A LIKE

Nu får jag kanske bannor, men så här tycker jag och flera med mig har jag förstått. Kan det vara "förmildrande" att det är ett par år sedan bilderna togs. Eller är det så att döttrar alltid förblir "prinsessor" i föräldrarnas ögon - även när de är vuxna?
image305image306

RSS 2.0