BIO - MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK

Syftet med att gå på bio ikväll  var att få se senaste filmen om ARN innan den ger upp på biograferna. Vi har gjort ett försök tidigare - då var det fullsatt, fastän vi trodde att den var på upphällningen och ingen skulle komma på idén att se filmen samtidigt med oss. Då var de intressanta alternativen också fullsatta , så vi fick vända hem igen. Idag var vi ute i tid för att inte samma sak skulle hända. Då fanns det ingen tidig föreställning idag utan filemen skulle börja kl 2100. Näj, inte vill man ut igen om jag är inställd på detta så det fick bli Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick". Så underbar och bra och vem är det inte som är den "underbara" manlige huvudrollsinnehavaren då? Jo, favvon Mikael Persbrandt förstås. Nu blir det guldbagge! Och Maria Heiskanen som spear självaste Mria Larsson lär få en hon med.

Nedan ett klipp från:
http://ww.sandmet.com/sitefiles/upcomingFull.jsp&h=100&w=150&sz=7&hl=sv&start=3&um=1&usg=__0_2l9qfJLUT0kNAY8GLfHYpstzo=&tbnid=Esq5C-sFZGIlpM:&tbnh=64&tbnw=96&prev=/images%3Fq%3DMaria%2BLarssons%2Beviga%2B%25C3%25B6gonblick%26ndsp%3D18%26um%3D1%26hl%3Dsv%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official%26sa%3DN

Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn.

Fotografen Sebastian Petersson, kallad "Piff Paff Puff", lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon. Grannar, krukväxter, barnen på gården, katten, allt kommer till liv i dessa bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgår. Och med tiden berättar Marias bilder allt mer om det "nu" hon lever i - fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott, ett helt samhälle i förvandling.

Den internationellt erkände regissören Jan Troell ("Så vit som en snö", "Il Capitano", "Utvandrarna") sitter i registolen när nu Niklas Rådströms filmmanus, baserat på Agneta Ulfsäter-Troells familjeberättelse, filmatiserats i Skåne. I huvudrollerna ser vi Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt och Jesper Christensen.

TEMPELRIDDAREN

I söndags kväll var jag på teater i det nyrenoverade huset Tempelriddaren som från och med nu tjänar som hemvist fär Värmlandsteatern. Det har blivit jättefint och jag är så glad att det gamla tegelhuset får vara kvar. Det har varit många bud om vad som skall hända med  det och jag var rädd att till slut river de det med anledning av att det var illa åtgånget . Kul med teater och intim lokal där jag förväntar mig många trevliga teaterkvällar. Kul med amtörteater, där jag  upptäckte ett flertal bekanta ansikten från Karlstadsvimlet. Duktiga var de även om jag tyckte att pjäsen "Mycket väsen för ingenting"  hade en textmassa som nog kunde ha krympts något ytterligare. Trevligt Anne att du frågade och delade din biljett med mig. Det piggar upp med goda kamrater.

Bilder hämtade här och härPLATS I KORGEN


Försöker verkligen att tänka positivt och göra gladsaker för att inte bitterheten skall ta över. För egentligen vet jag att problemet inte är mitt och min frustration egentligen beror på att de som har makt över en lösning också har makt över mig - dock bara när det gäller yrkeslivet. Annars har jag ansvar för mig själv och  det är det jag nu försöker att ta, men det är inte enkelt att ringa in känslor mellan "åtta och fem".


Idag har jag roat mig med att besöka Gengåvan - uppgiggande, men inga fynd den här gången. IKEA fick ett besök idag också - en matta, papperskorg och julgirlanger - inte direkt stort behov, men litet  piggade det upp.

Efter det så har det blivit krogbesök med goda vänner med anledning av deras jämna födelsedagar nu i höst och därefter ett revybesök "Svenska typer". Vännerna och krogen var trevligt, men jag hade nog förväntat mig mer av skojigheterna. Endera var det för lite eller för mycket vin för jag tyckte att jag sett amatörrevyer utanför "storsta'n"som har varit avsevärt bättre. Nä, jag är inte bitter!!!

LEDIG TORSDAG


Efter några veckors intensivt arbete med budgetar och prognoser så kändes det helt rätt att bara vara ledig en hel dag. Bara så där! Eftersom både fullmåne och stress har gjort att jag vaknat tidigt på mornarna under veckan, så kände jag ett behov av att få vila. Skickade med brasklappen när jag bad chefen om ledigt att "om  jag känner mig trött i morgon, kan jag ta ledigt då?" Jo då, det kunde jag och idag var det skönt att ligga kvar i sängen, även om jag vaknade i vanlig "uppstigartid". Att läsa morgontidningen i sängen - det är att vara ledig, så det var ju lämpligt att börja med det. Sedan har jag lyssnat färdigt på den spännande ljudboken "Handel med döden" av Simon Kernick.

Annars har jag bara lufsat runt osminkad och i paltor och gjort bara det jag vill, städat lite, tvättat lite, sorterat lite, ja lite av varje. Det har varit skönt att tagga ner och nu känner jag mig "utvilad". Det varar väl till imorgon eftermiddag, men DÅ är det fredag.

MAMMA MIA...

... here I go again
My my, how can I resist you?
Mamma mia, does it show again?
My my, just how much I've missed you
Yes, I've been brokenhearted
Blue since the day we parted
Why, why did I ever let you go?
Mamma mia, now I really know,
My my, I could never let you go.

Äntligen kom vi iväg på bion som vi talat om så länge, - och vad andra som har sett den, talat gott om så länge. Jag har hittills inte hört någon som inte har varit belåten med filmen och jag blev heller inte besviken. En riktig GLAD-film, en film att bara koppla av till och bli uppiggad av till igenkännande musik.

Meryl Streep - så go' och visst blev jag lite förtjust i Pierce Brosnan också - att de kunde sjunga såpass?

Tyckte t om att jag fick mer behållning av filmen än musicalen live på Cirkus.

APROPÅ FINANSKRISEN

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Ibland så kan även bistra tider pigga upp. Detta är brännande heta fakta avseende finanskrisen.

 

$  Om man köpte Ericsson aktier för 100 000 kronor för cirka 3 år sedan så är de värda kring 4 600 kronor idag.

 

$  Om man istället köpte Telecom, till exempel Song Networks, för 100 000 kronor så har man idag kvar 791 kronor.

$  Om man var klok och för 3 år sedan gick på bolaget och köpte starköl för 100 000 kronor, drack ur dem, hade trevligt och idag går och pantar tomflaskorna så får man 6 741 kronor.

 

Det är därför grabbarna på torget i centrum kallas för A-laget.


SENIORBOENDE

Nu har jag anmält maken - och mig själv - som intressenter i kommande byggnation för seniorer. Det gäller ligga i front om det skall bli något av den dagen det blir aktuellt. Det är inte dags att börja fundera då för då har alla andra bestämt sig. Nu har vi varit pionjärer när det gäller att flytta från hus till lägenhet, och bor så nu på 15:e året. Det är först nu som fler fyrtiotalister ( inte jag)  börjar ge upp sina stugor och flytta till lite bekvämare. Visst har det  många gånger varit en sorg att inte ha sitt gamla hus kvar, men det var ju ett val vi gjorde och inte var det aktuellt att pendla heller. Just då var vi så TRÖTTA på hus och trädgård, så då fanns inget alternativ till annat boende än lägenhet och det är skönt, men som sagt det blev en  kolonistuga med lott som komplement så småningom istället. Maken förstod först ingenting eftersom jag många gånger tidigare (när vi hade hus) sade att jag tyckte vi kunde asfaltera hela h-e, och sedan så blir jag som skogstokig som kolonist och får inte nog med blommor och blader. Där spelar huset mindre roll. Vi är ju ändå aldrig inomhus. Där vi nu bor är det avsaknad av hiss och visst det går väl något år än , får vi hoppas, men matkassarna känns dubbelt så tunga efter det att vi nått tredje våningen. Vi får se, intresse kan man väl visa, sedan kanske priset ändå avgör.


DET FULLSTÄNDIGT FLEXIBLA FRUNTIMRET


Idag var det teaterdags igen och kvällen bjöd på Kim Anderzon och hennes föreställning "Det fullständigt flexibla fruntimret".  Så gôtt att få skratta oavbrutet i över en timme. Hon var suverän och vilken närhet till publiken.  Fullsatt på Arenan även ikväll. Tycker synd om alla som har missat möligheten.

GRATTIS TILL ALLA TRE

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN VÅR ÄLSKADE TREÅRING !!!


¨
GRATTIS TILL ANDERS PÅ 20-ÅRSDAGEN OCH TILL VICTOR SOM OCKSÅ FYLLER ÅR DEN 10 OKTOBER !!!

HURRA, HURRA, HURRA HURRA!      HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!    HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!

LÖNNVÄGEN 27


Är det dags att säga välkommen nu?? Till Elsa Tillman som har flyttat in på Lönnvägen 27 och bidragit till att vi har haft det så trevligt på kolonin den här säsongen. Med hennes öppna sinnelag, så har det inenburit att vi har lärt känna människor som har trampat i grusgången under de år vi har varit här, men som vi aldrig har kommit direkt nära. Elsas kaffestunder och närvaro har sett till att vi har prioriterat grannsamvaro i år.

Det var en överraskning att huset mitt emot hade ny ägare när vårsäsongen 2008 började. Den förra ägaren Inga-Lill hade haft hantverkare där och även gjort en utbyggnad året innan. Inte trodde jag väl att hon skulle lämna stugan efter en så kort tid. Inga-Lill köpte huset 2003, tror jag. Innan var det Alf och Bertha Åberg som hade innehaft stugan sedan??????   


HANDBOK I KOLONIODLING

Det lustade mig att söka på nätet efter en kamrat sedan skoltiden. Jag har ofta undrat var hon tog vägen och vad hon gör. Nu var jag inte så okunnig om detta just nu eftersom jag har kollat tidigare och sett spår efter en hemsida som hon har, men som då inte var så uppdaterad. Kamraten från förr heter Cecilia Lagergren Wingård och jag undrar om hon inte är just trädgårdsarkitekt. Nu däremot så innehöll hemsidan mer information om hennes förehavanden och där beskriver hon att just i år så har intresset varit koloniträdgårdar och att hon planerar att eventuellt göra en handbok för kolonister. Det vore väl trevligt och bra att ha! Läs om hennes idé här. Jag hoppas att hon realiserar detta!

Cecilia är delaktig i ytterligare en hemsida som heter http://www.narcissochtulpan.se/  , där det går att få ideer och även möjlighet att köpa kvalitetslökar. 


KELTISKT HOROSKOP

Kollade på en av mina bloggfavoriter, och hon hade länkat till en sida som beskrev vilket träd man är. Själv var jag en tårpil. Vad är du? Visa vad du går för här.

Egenskaper Tårpil

Tårpilspersoner står mycket nära naturen, liksom träd så gillar de vatten. De älskar utmaningar och gillar att testa sina gränser. Deras självbild baseras på sina utmanande erfarenheter. De söker harmoni och uppnår välbehag ofta via lyx. Dock är de normalt inte så krävande och är ganska enkla naturer.

Tårpilspersoners starka sida är att de har lätt att blicka inåt. De har en stor känsla för trygghet och sin omgivning, men de kan också genomföra de mest krävande och utmanande uppdragen. Deras tuffhet och tolerans gör att de är lyckosamma affärsmässigt.

Tårpilspersoners svaghet är att de är känsliga. Trots den hårda ytan så gömmer sig en mjuk person där inne. Om de inte snabbt finner rätt väg så flyr de ofta verkligheten. Då framstår de som pessimistiska och sarkastiska.

Tårpilspersoners är känsliga och omtänksamma partners. De är inte dominanta, men de tolerar heller inte att bli körda med. De längtar efter harmoni och jämlikhet, och de önskar ömsesidiga känslor. Deras enkla och naturliga auktoritet gör dem till ett stort stöd för den svagare partnern.

Datum:
03/09 - 12/09
01/03 - 10/03

Känner inte att detta stämmer fullt ut på mig - lyx , vadå??? Utmaningar, vadå?? Inte dominant ?? Gärna det, men jag tror jag är fel född enligt detta horoskop men det kanske är insikten som saknas. Tack Mia för tipset, i varje fall.

HIMLENS HJÄRTA

Igår såg vi filmen "Himlens hjärta". Det är inte en film att bli glad av, men vilka skådespelare!! Nu är jag ju frälst sedan tidigare i både Mikael Persbrandt och Jakob Eklund - inte bara för skådespelarkonsten skull, kanske skall tilläggas - men himmel vad bra de gör det här. Kvinnorna i filmen spelas av  Lena Endre och Maria Lundqvist, som är lika fantastiska de.Se den! Den berör!

HEMMABYGGE

Nu skall det bli platt-TV. Snart !? Jag har inget behov, men det blir nog en nu till min nyblivne pensionär, så att han har förtröelse på dagarna (?!) Innan dess så behöver vi dock bygga om. Det var ett helt företag att hitta en TV-bänk till "tjock-TV.n" för några år sedan. Nu känns det lika svårt att få till en godtagbar placering av den kommande investeringen. Först har vi flyttat befintliga möbler runt runt. Vi har en stor soffa, som inte låter sig placeras var som helst. Den kräver yta och om soffan hamnar på tvären så gör jag det också.  Samtidigt behöver man ju kunna se TV från soffan om man vill.  Efter att ha flyttat om och städat över så är soffan  så gott som  tillbaka på utgångsläget och då kom rutpappret  fram. Nu har vi ritat och berättat för varandra och det resulterade i ett besök på IKEA idag. Inte för att vi köpte någon färdig möbel bara sådär, nädå utan här har införskaffats Billy- och Bennohyllor som på sikt skall bli platt-TV´ns hemvist. Kanske behöver det byggas lite också, någon skiva här och där, tapetsering?, målning? Ja, vad gör man inte för hemmets medelpunkt. Kanske blir det färdigt också? Det blir en extra vägg ända upp till taket av det här och i Bennohyllorna skall jag, förutom CD skivorna ha mina ljudböcker, som nu har börjat trängas lite här och där.

AVKOPPLING

När andan faller på, och inte så sällan i samband med bloggande så tar jag en sväng in på Icakurirens "spelhörna". Där blir det oftast något "parti" Tai-pei, men också Atlantis, där jag kan tävla med mig själv rätt bra.  Idag gick det sämre, så det år bli några bloggrader istället. Har du anlag för spelberoende, så kanske du skall låta bli. Å andra sidan har du ju inget att förlora mer än tid och möjligen tålamod. Du hittar klickmöjligheterna här.

För att träna hjärnan har jag löst NWT:s korsord idag. Nu skall jag skicka in lösningen och hoppas på vinst.


RSS 2.0