MARIAS NAMNSDAG

En gåva på namnsdagen från Kallstá - ett halsband. Det är en tjej från öa, som designar dessa halsband och det finns lite mer att välja på hos Design atenga. Klicka på bilden så får du se.

image568

TISDAGSTEMA - LAST

Det kändes som om det här kunde vara ett lätt utmaning. Laster har man ju. Sedan började jag fundera - vad är en last? Att ha en eller flera laster känns om om det associeras med något negativt - att laster skall man inte ha. Då funderade jag igen - vem avgör det? Är det andra som betraktar mina njutningar som en last, eller ? Visst känns det så att det är någon annan som har ont av ens beteende? Strunt samma - en av mina många laster (tror jag) är att jag gillar att tugga tuggummi - alltid! Är beroende - kanske är det det som är lasten? Tror också att det kan irritera andra - detta eviga tuggande.

Klicka på bilden så får du se andras laster i veckans tisdagstema.

image571

GRATTIS VERONICA

Grattis Veronica till Dina 32 vårar. Bilderna är tagna för några år sedan.
image569

SNART... tisdagstema

Om jag är vaken en liten stund till, får jag reda på morgondagens tema då? Det kanske inte är rådligt, för då startar väl funderingarna på hur temat skall tolkas och det blir det kanske svårt att somna. Lika bra att gå och lägga sig och stoppa proppen i örat och lyssna på slutet av "Hoppsan jag är död" av Arto Paasilinna. Då somnar jag garanterat. Det är ju,som sagt, en dag imorgon också.

RESPLANER

Hur tänkte ni nu?

Tåg är trevligt och hittills har det också varit väldigt billigt att ta detta kollektiva samfärdsmedel till Partille och "ungarna". Ja, till Göteborg då, så har Mathias fått ha besväret att hämta oss där vid centralstationen. Nu har SJ slopat " just nu biljetterna" så nu har priset gått upp med över 100%. Det är fortfarande överkomliga priser, men jag tycker att det här går stick i stäv med den miljövänliga politik som det propageras för i det oändliga. Det är utsläppsrätter, och föroreningar och "ställ bilen hemma" mest hela tiden. Tidigare var alltså tåget det självklara alternativet för oss när vi åkte till Göteborg om det inte av praktiska skäl var bättre att ta bilen - om vi skulle ha mycket grejor med oss, eller möjligtvis göra någon avstickare i samband med västkustturen till något mål där tåget inte svänger förbi helt naturligt. Nu får vi se... kanske det till och med kan bli buss den här gången.
We are on tour!

Bilden lånad från http://www.jimmywidegren.com/tillmanto/brio.jpg
image567
Melodifestivalen - tredje deltävlingen

??????? Björn Gustafsson var absolut bäst, även om han sjöng för och om Carina Berg.

 Du är en blick, och den är mörk och den är varm, och jag vill dansa med din midja i min arm. Du är doften av viol, du är restskatten från fjol. Du är en helt fantastisk tjej. Du är Beatles och Leila Key. Du är glad och elegant, du är laktosintolerant. Du är strösslet på en glass, du är det roliga i hasch. Jag kan diska, laga mat, är i tid och aldrig sen, och jag tycker det är jättekul att lyssna på problem. Du är en doft, du är ett ljud, du är en färg. Denna sången är till dig...Carina Berg! Carina, jag tror vi två passar bra ihop. Häng med mig hem till Götet och gör slut med Kristian Luuk. Carina, du är änden på min fantasi. Du är brödet man vill lägga korven i. Du är skepp och hoj, du är sodastreamad O´boy. Du är allt en man kan få. Du är bättre än Die hard två. Du är Jane och jag är Tarzan, gör slut med han från Hassan. Jag är vacker och unik, min pappa är rik. Jag har tre meter i tak och lakan utav sammet, du kan ta mitt nummer av Kristian efter programmet. Carina Berg, mitt hjärta slår så hårt för dig. Så gör slut med Kristian Luuk - bli ihop med mig! Carina, låt oss vandra natten vidare. Dansa nakna tillsammans i en vattenspridare. Carina jag står chanslös, jag är evigt din. Jag lär dig dansa ganska lätt till lätt plockepinn. Jag ber dig tänka om på 27 centimeter at hotmail.com. Jag vet att vi skulle passa bra ihop, så kom igen Carina, gör slut med Kristian Luuk.


BLOMMANDE BOUGANVILLA

Mormor fick en bouganvilla i födelsedagspresent av sin kusin Monica med familj "för hundra år sedan" och den blommar oförtrutet år efter år. Det enda mormor gör är att fylla på med lite ny jord och då blommar den så det bildar en rosa sky. Fantastiskt och man blir på gott humör av detta skimmer.

image566

KOLLA RONGEDALS

Såg tyvärr inte detta program när det visades, men visst är de proffsiga!

 


Jag har bestämt mig för att rösta på dem, vad som än kommer att dyka upp framledes i Melodifestivalen. Jag tror de skulle göra sig bra i Eurovisionsschlagern, trots att det var lite väl mycket Bee Gees  emellanåt. Sanna kanske är bra, men hur många ensamma ledsna och gälla damer brukar det inte vara i detta sammanhang. Nej, då är det bättre med glada och kanske gälla killar i RÖTT!. Klädseln fick de ju också kritik för. Svart skall det vara, möjligtvis lite bling, bling. Synd att Andreas Johnson har hamnat i dåligt sällskap, för han har varit favoriten de tidigare åren som han varit med. DÅ hade han vunnit hela klabbet om HAN hade fått åka det året hans nuvarande kompis fick biljetten till Aten.

Funderar på att ordna en kategori - Melodifestivalen

TISDAGSTEMA - LÄNGTAN

Denna veckas (w 8) tisdagstema är längtan. Alltid längtar man väl efter något ...mer eller mindre. Min självklara längtan är ju till barnbarnen som bor på annan ort och alltid är för långt borta, känns det som.

Klicka på bilden och du får se fler tolkningar av tisdagstemat LÄNGTAN.

image565

CHILI - Hot Lemon

Igår, den 17 februari sådde jag alla sju fröna, som jag hoppas att det skall bli chilifrukter av framåt sommaren.
Först värme och fukt, sedan ljus och lite svalare och sedan omplantering vid "lagom" planta. Nå ' t att se fram emot.
image563

Melodifestivalen

Undrar om det är en värmlänning som kniper en plats i tredje omgången av Melodifestivalen också?

DN - lördag

Vi har fått en gratismånad med Dagens Nyheter - och tänk vad mycket det går att läsa om man har tid. På lördag och söndag till exempel - det är ju fantastiskt.

DN - lördag 2008-02-16, "Ekonomi"

Rubriken "De sliter för svältlöner" avser frukt- och grönsaksplockare i Florida. De får stå i kö, för att överhuvud taget få ett dagsverke och får sedan 45 cent ( knappt 3 kronor) för att plocka 15 kilo tomater. För att komma upp i en norm som motsvarar delstatens minimilön 5,85 dollar - måste denne arbetare plocka två ton tomater om dagen. Ja, det faller ju på sin egen orimlighet. Detta är i Florida, dit vi längtar och gladeligen turistar när vi "får gott om pengar". Ja, det var inte det jag ville åt utan fackföreningarna har förstås försökt förhandla upp lönerna med arbetsgivaren, men har inte lyckats med att höja en enda cent sedan slutet på sjuttiotalet. Alltså inte på trettio år. Fackföreningarna har därför valt att förhandla med uppköparna däribland McDonald's och Burger King. Denna kampanj har delvis varit lyckad och bl a McDonald's har gått fackföreningen tillmötes men inte denna andra större kedja. Burger King vägrar liksom Whole Foods att gå med på uppgörelsen. Whole Foods är världens största ekomatskedja. HUR  TROVÄRDIG är man då?  Om ni måste äta hamburgare - strunta i Burger King och när det gälelr grönsaker odla era egna grönsaker eller köp svenska KRAV så bidrar ni inte till att  amerikanarna utnyttjar sina sämre bemedlade medborgare även nu i denna civiliserade tid.

Ja, men Amerika ...

dubbelmoralens ansikte. Ur Dagens Nyheter fredagen den 15 februari 2008.

 image557

Jag vet dock inte om det är bättre som det är här i Sverige, där det  inte går en dag utan att könsord används i det "dagliga talet" och det skulle väl ingen komma på idén att be om ursäkt. Om man får tro tidningarna i övrigt så tilltalas även lärarna här av de stackars små barnen det som nu vuxna Jane Fonda nu får göra avbön för.


PÅ BIO - FÖRSONING

image556

På rekommendation från sonen så gick vi till sist och såg filmen Försoning. Jag förstår varför han tyckte att vi skulle se den, att vi skulle gilla den och kanske speciellt jag då. Jag tog inte till mig filmen självklart, men totalupplevelsen gör den jättebra. Den kräver lite av betraktaren och det gillar jag. Då menar jag inte krav på att förstå, utan krav som kommer efter det att man sett filmen och lite uppfordrande manar till eftertanke och kanske beteendeförändring.  Vi kanske bör tänka på vad vi gör varandra med lögner och förlupna ord. Iallafall blev jag inte friskare efter gårdagens biobesök utan idag så har det varit en hårdare dag i förkylningens tecken, men jag är ju något mer kulturellt berikad  och det hjälper ju upp det själsliga något. Rekommenderas!

VIKTOR - SEGRARE

Inget slår dagens gladaste nyhet nämligen den att lille Viktor klarade strapatsen för en vecka sedan på bästa sätt. Idag kom beskedet att han inte har ådragit sig några men av den händelserika förlossningen. Catrin beskrev på sin blogg tankarna inför dagens besked som förväntan och fruktan. Tycker att det har varit strongt att hon har orkat dela med sig sina tankar på ett sådant konstruktivt sätt i den situation som hon ändå befann sig i. Catrin skriver på bloggen om Viktor där han också finns med på bild. Viktor har visat att han är en segrare, precis som hans namn betyder. Fastän idag finns det fler segrare tillsammans med honom.

MÅNGA HJÄRTAN IDAG

Halsband och karameller och lite till är hjärtligt trevligt.

image555

ALLA HJÄRTANS DAG

Jag gillar hjärtformen, och tydligen har jag haft det med mig sedan födsel och ohejdad vana. Här är en av mina poesiböcker se´n förr.

image548

Vad fann jag där, om minnen naurligtvis och även tankar om vad som har med vännerna från förr och tårar för de som redan är borta. Tycker att detta var en så typisk poesibokdikt, så jag vill förmedla den. Säkert är det många av min årgång som har den i sina poesiböcker. För min årgång har poesiböcker och har dem kvar - åtminstone om man är bloggare. Jag tycker mig nämligen se ett mönster på de sidor som jag går in som aktiv besökare - oj vad lika vi ändå vi människor - barn, katter, trädgård, inredning, loppis, pyssel, hantverk, böcker, konst.....

image549

Och en till som min"fröken" skrev 1961. Åh, vad vi avgudade henne, alldeles nyutexaminerad och 21 år. Vilken förebild för småflickor. Tyvärr gick Anita Leijonhufvud om hon senare hette bort under gångna året, men jag minns henne väl.

image550

LYCKLIG FÖR LITE

Ta vara på dagen, vara nöjd, bla, bla, bla... När jag i livet drabbas av tunga bördor, som sorg som väcker eftertanke t ex - ja då är jag väl "snäll" i 14 dagar, sedan är det glömt och självömkan accelererar igen. Iallafall IGÅR så blev jag glad för det VERKLIGEN lilla - och lite nöjd med mig själv att begagna envisheten tilll något nyttigt.

På min lediga dag i måndags så gjorde maken och jag en liten semestertripp till kolotten, några loppisar, till kondiset och till mor. Mer blev det inte, men någonstans under denna tur så tappade jag min ena svarta skinnhandske.

Sablar!! Det tycks hända mig ofta, för de närmaste suckade och "ja, var det nu så igen". På´t igen tänkte jag och semesterresan gjordes om i gråaste rappet, för dagen var liden och loppisarna var i stängningstagen. Ingen framgång, denna dag! Beordrade därför maken att göra ett besök på Solareturen dagen därpå och förhöra dem där om de har hittat någon handske och han skulle ju naturligtvis leta lite han också. Ingen framgång!

Eftersom jag tror att alla är dåliga på att leta utom jag (!), så gjorde vi semesterrutten en gång till igår eftermiddag efter det att jag slutat jobbet. Kolotten, Solareturen, Östpendeln och Lundbergs och...ja, vad hittade jag väl där om inte min förlorade handske - upphängd så fint på staketet utanför konditoriet. Tack vänliga själ - och jag lovar att jag skall hantera andras förlorade ting lika väl, när jag ser dem förtappade(?) där på marken. Mycket arbete hade dock kunnat besparas om jag hade lyft blicken en aning på mitt första letarrunda, eftersom jag saknade handsken när jag skulle gå hem från mor och därmed gick jag också förbi sagda staket och var t o m in på kondiset och frågade om de hade tagit tillvara någon handske. Lite slarvig är jag och kanske skärper mig i ... högst 14 dagar, antar jag.

image554

VÅRMORGON

I lampans sken en förkyld onsdagsmorgon - en vårkänsla!!

image552

TISDAGSTEMA - OKÄND

Veckans (w 7) tisdagstema är OKÄND. Det syntes först som ett svårt ämne, men liksom tidigare så visar det sig ju att det faktiskt är mycket som är okänt när jag väl tänker till. Min bild innebär inte att personen är okänd , men skall däremot hållas okänd för er. Med "brus" blir personen förhoppningsvis oidentifierad, vilket är ett synonymt ord för okänd.

Klicka på bilden för att komma till flera tolkningar av tisdagstema.

image547

FRÖ OCH PLANTOR PÅ GÅNG

Äntligen så får jag pysa lite på entusiasmen för kommande kolonisäsong. TV-programmet om koloniföreningen IRIS ser till att det pirrar en aning i de ännu inte alltför gröna fingrarna. Jag har inhandlat några få fröpåsar och även några sticklingar. Jag låter mig ju även inspireras av tidningar som marknadsför årets nyheter på fröfronten. Att jag skulle ha chili nå´nstans den här sommaren det hade jag bestämt mig för - och skrivit upp(?!) - och då när nu en nyhet som Hot Lemon dök upp, så varför inte. Det låter både lockande och vackert. Om det lyckas så skall det bli cirka 4 cm långa, gula frukter som dessutom doftar och smakar citrus. Det känns som om det kommer att passa och jag hoppas att det blir efter denna ordning. Chiliväxer brukar också ha ett fint bladverk och jag kommer att plantera i krukor.


image544

En nyhet är också fjäderstjärnvinda, White feather - en slingrande klätterväxt som jag hoppas kommer att blomma hela sommaren. Den här är vit, som jag skall ha mot en röd spaljé, men jag tror den finns i ytterligare färger.

Sedan fick det bli fjolårets "nyheter" - svartrot, Lange Jan,och lila brytbönor, Purple Queen. De trivdes jag med och i år skall jag roa mig med att plantera dessa sorter lite här och där i blomsterrabatterna. I år garderade jag mig också med att köpa squashfrön, Diamant, för i fjol så var min timing så usel, så jag höll på att bli utan plantor. Det hade jag ju gjort också om inte grannen Gun-Britt hade förbarmat sig över mig och gett mig en av sina.

Så var jag då på Plantagen och köpte sticklingar. Det här är verkligen inte min grej - hit har jag egentligen inte kommit i min "kolonistutveckling", men det var ju 50% rabatt - och vem kan motstå? Det är bara det att förra året var sticklingarna hälften så dyra - utan rabatt!!! Det blev några dahlior och en Million Bells. De ser ynkliga och döende ut, men jag har förtröstan. En arbetskamrat som har gröna fingrar ända upp till armbågarna var och handlade på samma ställe och hon har heller inte mycket till liv plantor berättade hon.

 

image545

 

 

MOLLIE SJU MÅNADER DEN 11 FEBRUARI

image542

Majsan vid samma ålder - kanske lite lika ändå?

image543

BLOMSTERUPPVAKTNING

image539

Idag fick jag i uppdrag att gå till min mor och ta kort på den blomserbukett som hon fick av Andreas i går. Det var en kombinerad julklapps-, Alla hjärtans dags- , tröstebukett från honom till mormor. Tyvärr gör sig inte bilderna buketten rättvisa, för den var mycket mer mättad i färgen "på riktigt".

Andreas och Linnéa är just ni på väg till Indien och hänger väl nå´nstans uppe i luften just nu. Det skulle visst ta nio timmar från Helsingfors till Bombay. Jag önskar dem naturligtvis en lyckosam resa, men helst skulle jag ju vilja att de hade stannat hemma. Förstås!! Nu ser jag fram emot den dagen de kommer hem om några veckor.

image540

GRATTIS INGA-LILL

Gratulerar på dagen och tack för senast! Såå trevligt med er, era barn och måg. Tack för att ni räknar in oss i "familjen"!

image537

Familjen Gunnarsson bjöd med oss på en gedigen middag för att fira Inga-Lills födelsedag redan på torsdagen. Hon fyller inte förrän idag den 11 februari. Vi åt och drack, tills vi nästan sprack - fem rätter och vin på det! Gôtt!


image538

NOSTALGIVARNING

Vi var tidiga till Sunne i fredags eftersom vi hade blivit varnade för rallyyran och kaoset på grund av specialsträckorna i Bjälverud. Vi hade därför startat i god tid så att jag inte skulle komma för sent till begravningen. Maken föreslog då att vi skulle åka och titta på vårt före detta hus och dess omgivningar. Det var tomt på människor i huset och även i de omkringvarande, men precis när vi skulle åka ut från "vår" lilla återvändsgata, så mötte vi Lars. Då blev vi ju stående i korset med våra bilar och blev uppdaterade på familjen Hjalmarsson här och nu. Trevligt! Ja,varför ser man inte till att träffa människor man tycker om? "Vårt" gamla hus tycktes risigt och "ensamt". Intressant att den gamla kastanjen växer sig hög. Jag satte bara ner en upplockad frukt i jorden och eldade på med lite kalk, och vips så blev det en planta som nu är jättehög, men något träd blir det ju inte. Det såg ut att mer likna en buske - och DET är ju unikt i sig - en kastanjebuske??? Det har blivit så fint med det nya lilla huset mitt emot med en liten björkdunge på gården. Har jag kanske, kanske kvar något liten bit av hjärtat där? Isåfall får jag behärska mig, som sig bör när man har bestämt sig.
image536

Ibland är det väl ändå tur att tiden går och att förändringar sker. Korten på huset är taget vid vår första jul där, 1976 och vi flyttade in 1 november samma år. Huga, vad mycket snö det var. Det minns jag ju nu och det är väl bara att dra sig till minnes hur mycket arbete det kan vara. I och för sig får vi väl inga snövintrar mer. Glasögonmodellen är ju inne igen, men snyggt är/var det ju inte. Jag såg också att vi har Marimekkogardiner i både Marias rum och i vardagsrummet och det är ju däremot riktigt snyggt och trendigt även nu.

CYBER INSPIRATION

På min "turné" i cybern, så har jag träffat på många idégivare som sagt. Jag tipsade dottern om en idé angående annorlunda krukor och dess användning. Med denna idé i skallen så skulle detta bliva blomman till uppvaktningen till bästa väninnan, tänkte jag. Suckluenter inköptes, men jag lyckades inte få tag i den typ av krukor som jag hade låtit mig inspireras av. Då jag (?) också hade en plan där jag menade att Inga-Lill skulle ha detta blomsterarrangemang, så skulle det var en mycket, mycket tunn kruka, eftersom fönsterbrädet hemma hos 55-åringen inte är det bredaste numera. Jag blev ganska nöjd ändå till slut, fastän jag var tveksam i det längsta. Jag ville ju ha runda krukor som på inspirationsbilden. Tror att det kan bli en likadan hemma här och det går att komplettera med varianter, så att de två kan bli ett t ex, lite pusselform alltså.

Inga-Lills blomma ser ut så här:
image534


Inspirationsbilden med två krukcylindrar finns på http://tinaminastina.blogg.se/1200754647_grnt_i_krukorna.html

UNDER BEHANDLING

image532


Efter besöket i Partille så har jag haft fullt upp med att kurera mig från de baciller som småälsklingarna delade med sig. Mamman i huset var väl heller inte så frisk så jag fick säkert det halsonda från denna lite större älsklingen. Jag har jobbat det jag hade tänkt, eftersom jag redan innan hade planerat in semester för att koppla av. Ja, nu blir det att koppla av på riktigt för nu bli det inget extra uträttat, som kanske ändå var tanken i begreppet "koppla av". Koppla av gör jag ju från jobbet (?!) Tappade rösten och det förstår jag en del betraktar som en fördel, då kan ju även de - läs maken - få en stunds avkoppling. Istället så får ju han sköta om mig ännu mer, för idag är jag SJUK och har vilat och kurerat mig hela dagen, för nu får det vara nog, men nu kommer hostan. Kuren består av C-vitaminer, gurgling med jodsalt, acetylsalisylpiller och framförallt vila - helst sömn. Idag har jag lyckats med det mesta av detta. Nu ser jag fram emot morgondagen, och dessa minuter framför datorn kanske är en kvittens på tillfriskning. Eller?

Barn och djur vilar när de är sjuka och vi så kallade vuxna håller igån tills vi MÅSTE intaga horisontalläge. De har instinkten och vi andra lyssnar på Luther.

LILLEMAN VIKTOR

Det känns futtigt att skriva ner, i det här sammanhanget, banala företeelser utan att beröra det som råder i ens tankar mest hela tiden. Hur mår lille Viktor? Och hur mår hans föräldrar? Det måste vara mycket att ta in och fundera över. Det är ju inte helt problemfritt ens vid en så kallad komplikationsfri förlossning att ta hand om en nyfödd och sig själv. Catrin delar så bra med sig om Viktor på http://pantern.blogg.se

Alla lyckönskningar till familjen!

GRATTIS ERIC

Jag sätter en peng på att nästa stjärna som Torsby kommer att leverera är
ERIC BJÖRKLUND, en talang på nio år.

image525

GODINGAR OCH BACILLER

image527

Efter några dagars vistelse hos småttingarna i Partille och deras förkylning, så vet vi vad vi har att vänta. Något så giftigt som sådana här små...ja. Idag har jag fått första känningen - halsont och näsdropp. Men, vad gör väl det, något får man ju tåla för den goda sakens skull. Helst skulle jag ju vilja bära och klämma hela tiden.

image528

image529

BILL OCH BULL

För nästan sjutton år sedan bestämde dotter och make att nu skulle det till en katt i huset. Nu visade det sig att katten blev två och därtill vita bröder. De har begåvats med många namn över tid, utan att egentligen har behövt lystra till något annat än skrammel från Friskispaketet när vi ville dem något. Dotterns ägande tog slut i samband med att katterna skulle på"semester" hos mormor och på den vägen har det varit i många, många, många år. Det har varit bra för både katter och mormor, som har haft någon att bry sig om och någon som har "lyssnat".

Den ena katten, Bull, har avlivats tidigare, då sjukdom satte an honom och avmagringen lät oss förstå att detta måste göras något åt. Idag - efter ett hastigt beslut, men ett moget övervägande, var det Bills tur. Åldern hade tagit ut sin rätt även där, och det var ingen återvändo. Veterinären bekräftade detta genom att diagnostisera njurproblem, vilket underlättar ställningstagandet. Så idag är det sorg hos många av oss, mest hos mormor förstås, trots att vi vet att det här tillvägagångssättet har besparat missen kommande smärtor.♥

image526
Bilden är omgjord, men lånad från www.mystorpets.se/katter.htm

GRATTIS MARIA

image524
TISDAGSTEMA - CIRKEL

Klicka på bilden för att komma till Tisdagstema


image521

Den cirkel som styr mitt liv för det mesta.

KURSTEST

Har fått en intensiv kurs i Photfiltre på tre(tton) minuter. Detta har jag nu försökt att omsätta i praktiken. Tyvärr dålig bildkvalité, men dock ett försök. Det får bli mer imorgon. Då är det ju dags för tisdagstema dessutom. Här kommer bilden:
image520

RSS 2.0