SEMESTERPLANER

Åh, vad jag gärna skulle vilja att något , eller helst några av de semestermål som jag fantiserar om skulle kunna besökas i sommar. Troligen blir det väl inget eftersom tidien inte räcker till och jag har ju mina egna semesterparadis inom räckhåll och har ju även planer för dem i sommar.

I fjol så var det ett tips från en annan bloggare http://catfriend.blogg.se/  och hennes inlägg som gjorde mig nyfiken och sugen på ett besök. Jag hade det i tankarna så fort som kosan bar västerut till Partilleregionerna. Tyvärr så hade jag inte riktigt focus på var denna oas, som hon beskrev, låg och med så lösa upplysningar är det inte någon som kostar kraft på att försöka hjälpa mig att hitta dit. Nu i förra veckan  kommenterade jag i hennes blogg en förfrågan om cafeet och fick svar i min egen och kan alltså ta tag i det igen. Här är adressen till hemsidan, som jag ömt skall bevara och bevaka till text uppstår framöver. Kanske, kanske kan det bli en visit i sommar, www.gardenoftheseason.se
Bilden har jag "lånat" från Margarethas sida som är länkad ovan.

Sedan vill jag till Hildasholm   - Axel Munthes hem och där hustrun Hilda var upphovskvinna till de trädgårdar som nu förevisas under somrarna. Tyvärr så är ju trädgårdsnöjen som bäst någon gång i juli, och då är det inte alltid så kul att kajka runt i bil och så har jag ju min egen täppa att ta hand om då, men nå´n liten sväng till Leksand kanske inte vore fel. Då skulle jag också besöka http://www.lantlivinredning.se/

Så skulle jag ju gärna vilja besöka något av min "gamla" skolkamrat Cecilias arrangemang i sommar. Hon har sin förankring på sitt Rugerup i Lundområdet, men är också med i omkringliggande arrangemang. Vill dit, också mycket för att kanske också få träffa Cecilia som jag inte sett på snart 40 år --huuu! 

Detta är tänkta utflyktsmål inom Sverige förutom att jag vill till Västerås, Partille, Stockholm, Lekvattnet ochh Kroppkärr förstås

ARVIKA TUR OCH RETUR

Arvikas kändaste man - Fågelmannen på  torget i Arvika och är gjord av Liss Eriksson. Statyn skall visst symbolisera naturens krafter - ja, ja!!.

En trevlig semestertripp till Arvika en måndagseftermiddag i snöiga februari piggar upp. Det går an att snabbt omvandla sig till turist för en dag, ja t o m för en halv. Monica och jag tog tåget till Arvika för att hälsa på vår forna arbetskamrat Inger. Vi hade det så trivsamt och vi hann med att både äta, shoppa och göra visit hemma hos Inger på denna måndagseftermiddag. Inger bjöd på vin och god räkröra så vår tågresa hem var än mer förnöjsam än den på ditvägen.

En annan av stadens kända män är Elis i Taserud.Här ser Monica till att få lift med nämnde man.
Det finns otaliga historier om Elis, och de går ofta i repris. Den här hade jag dock inte hört tidigare men hittade den på nätet.

Elis var bjuden på stort kalas. Det var så många gäster inbjudna att porslinet inte räckte till. Man hade därför tvingats använda kommodporslinet också. Tvålkoppen användes till senap, i tvättfatet serverades potatisen och i vattenkaraffen serverades mjödet. Elis tittade på bordet och sa:
- "Jag vill redan nu säge ifrå att ôm dä blir dessert ska jag ingen ha."

Det blev lunch på "hotellet" innan vi gick vår shoppingrunda. Mycket gott och trevligt och vi avslutade lunchen med kaffe, frukt och kaka i en avslappnad miljö.

In i dimman och hem med tåget!!!IGÅR


Minnen från igår, det fick vi genom att åter igen göra oss en sväng på Café August där det tillsammans med goda vänner både blev god mat och bra musik. Anledningen till besöket var förstås musiken - The Response, vars spelningar på Café August  vi  brukar se till att pricka in. Deras image har ju varit Hep Stars covers, men nu har de utökat med både Elvis och Jerry Williams bekantingar. Ja, inte gör dig mig något utan det gör upplevelsen än mer tilltalande.


X-äringar

Bilden på Carl-Johan Bergman och David Ekholm är lånad här

Grattis till VM-silvret i mixat skidskytte idag. Kvinnor och ekshäringar som kombination borde ju egentligen vara oslagbart, men att komma tvåa är ju gôrbra!      
NU kom jag på ... det oslagbara hade ju varit kvinnliga ekshäringar, så då var det ju givet att det "bara" kunde bli en andraplacering idag.

Det är en sådan här gång som man gärna talar om sitt ursprung och då kan jag väl i förbifarten nämna att jag är till hälften ekshäring själv, trots att far flyttade till Råtorp och Karlstad redan som tvååring. Just idag är det här min identitet, likväl att jag blir extra patriotisk och håller på Färjestad särskilt mycket de gånger de dänger Djurgården. Vilken segerrik dag!

På film

Häromdagen så såg vi den danska filmen "Konsten att gråta i kör" . Jag tyckte att den var bra och kan gärna se om den. Det är ingen film man blir glad av, men trots det allvarliga innehållet  så har den också lite humoristiska krumelurerer om man har behov av det. Jag gillar dansk fim och deras tv-produktioner för det mesta och ikväll så blir det att sätta sig framför TV:n  och titta på ännu ett avsnitt av den dansk serien "Sommer".
Mera chili

Igår var jag hemma hos       (Maith)   

 och där fick jag några     (småplantor)   av


  (habanero)      och    (piri-piri)

och          (spansk peppar)        .

Ikväll har jag planerat om dessa i  . Nu återstår att se om det händer något positivt med detta arbete.Förrådsplanering

Under senhösten rev vi det växthus som har varit en skamfläck för de som så önskar, men inte för oss. Jag hade gärna behållit det, men det var uppruttet och fönstren var det inte mycket kvar av. Dödsstöten kom med ett häftigt blåsväder i höstas och fönstren "gav sig iväg". Men... vis av erfarenheten, så rev vi inte denna befintliga byggnad förrän vi hade helt klart för oss att få tillstånd att bygga ett nytt  förråd/växthus på ungefär samma ställe.

Utgångspunkten för vår planering var en idé från tidningen Hus&Hem, men jag kan säga att det har blivit en hel del modifieringar av det som var den första tanken. Nu är det ju behovet som får styra och det är ju ett förråd vi behöver och ett växthus är för vår del att betrakta som lyx. Sedan är det ju en kostnadsfråga, men vi har begåvats med grannar som gärna slänger saker och vi fick ärva glasväggar av dem som de ändå hade tänkt att köra till tippen. Alla lika nöjda med  lösningen, förstod jag. Så nu ritar maken, och ritar, och ritar, och ... Det får ju inte bli för mycket arbete heller, så jag får väl bereda mig på (ytterligare) kompromisser.
Här skall förrådet/växthuset stå
Så här brett blir det, eller snarare blir det inte bredare?

Så här högt blir det, mmm


Chili i antågande

Chili SKALL sås mitt i vintern. Det har jag läst. Så vad passar bättre än att så frön och hoppas på heta frukter nu när det äntligen har blivit vinter. Som jag har väntat ?! Ja inte på snön  alltså, utan på "mitt i vintern"...

Försöker även i år med den läckra gula "Hot Lemon", som verkligen gick hem i fjol och som vi har haft nytta av tills nu. Nu köpte jag nya frön och försökte mig inte på att återuppliva de som var i de kvarvarande frukterna. Så långt vågade jag inte chansa. Så nu har jag sått dem i ett avdankat plasttråg och vattnat.  Min första odlingsplats är under elementet på "den lilla toaletten", där det heller inte finns något fönster. Så huvuddelen av dygnet är mörkt och varmt ca 20 - 22 grader. Där får de stå tills det blir, förhoppningsvis, gröna små blad.  Det kan ta två - tre veckor och då får jag byta läge och se till att det blir så mycket ljus som möjligt istället.  Tillsammans med Hot Lemon så har jag sått Chiluacre Negro - de får vara sambo i mörkret under denna tid.

RSS 2.0