Storhandlar med "mommo"

image80

Melia är ju van Blåvitt av annat slag - göteborgare som hon  är. I  Värmland, hos morfar och mormor,så står dock blåvitt för det som går att handla billigt på "kôppra" och inte något som har med fotboll att göra. Tänkte sedan att bilden blir nog historia om bara ett litet tag, då KONSUM skall försvinna som verklighet och döpas om till COOP "nå´nting" - ja, vad det nu kan bli på gamla Konsum Norrstrand, COOP nära, COOP extra ja, ja, vi får väl se.

Surisen

image79

Klart att Melia får vara sur när det står "II" under näsan och en hosta som inte vill ge sig. Ändå fordrar omgivningen att hon skall svara fför full underhållning. Om Melia dessutom hade haft tid så skulle hon kanske ha behövt  lite mera sömn för att friskna på sig. Hostmedicinen smakade ju också BLÄÄÄ!

Sunshine

image77

På den berömda kolottenaltanen en solig fredageftermiddag. "Mormor", Persson och jag.

Midsommaren dansas ut

image73

Melia "kastar" ut midsommarstången...

image74

och det som bjöds på var jordgubbar och glass efter korven och brödet. Det skulle kunna ha varit en "midsommarstångsskakning" om det bara hade varit förberett med några gottepåsar  också.  Nu var det Alvin, Lotta och Martin som kom på visit eftersom Partilleflickorna är i stán. Melia var så lagom förtjust i sin lilla "tremänning", men tinade upp när Grethe och Bosse kom lite senare för att hämta Lotta. Grabbarna Carlsson hade då fått åka hem och ordna med kvällsbestyren. Solen visade sig först framåt sena kvällen och då var det riktigt skönt, men innan dess mest moln, men ute skulle vi naturligtvis sitta ändå.

image75

Midsommar

image70
Midsommar firar vi på annan ort och hoppas att alla kolonister kommer att ha fint väder och kan umgås hela aftonen om de vill.
Midsommarstången fick jag av Monica Dahl när hon flyttade och städade ur. Denna stång är antagligen "pysslad" av någon på damklubben, som sedan har haft den med i någon försäljning där Monicas mamma köpt den. Nu är den min och kvar på Kroppkärrskolonin.

UPPROP !!!! SLUTA HANDLA PÅ SIBA !

 image68Inte en krona skall hamna inom denna affärs väggar från min familj, om jag får bestämma. Jag är så "förbenad" på det som skall kallas kundservice. Ja, jag blev t om hänvisad till "service"-disken, så de har iallfall hört ordet. I fjol fick jag en digitalkamera som jag har tagit några bilder med. Nu, inom ett år - garanti kvar - så får jag den inte att fungera. Maken lämnade in den och ett SMS har kommit att den är klar. Idag studsar jag dit . Bråttom som vanligt, då möts jag av beskedet att det kostar 400 (fyrahundra) kronor att lösa ut kameran, eftersom de inte har hittat något fel på den. Jaha, jag tycker alltså att det är bara kul att lämna in kameradj-n för att jag skall få vara utan ett tag då. Det kanhända att jag borde välja bättre batterier. Där hade han en point, MEN, det  är faktiskt så att jag isåfall har använt lika dåliga batterier tidigare - och då har kameran fungerat. Skit samma jag löste inte ut kameran, utan för min del kommer jag att lägga de FYRAHUNDRA KRONORNA på en ny kamera i , absolut, en annan affär. 
S  E R V I C E till en kund, som om de kollar i kortregistreringen, ändå har handlat en del under åren. OCH ... nu släkt och vänner hoppas jag att ni är solidariska med mig och struntar i att handla i den där skitaffären, om ni har haft det dåliga omdömet tidigare.


Scenario - midsommar 2006

image66

Några av de kolonister som bor kvar enades om att fira midsommar tillsammans. Att göra knyt och dra ihop gänget för att äta tillsammans på midsommaraftonen. Det var bara det att det började regna.Ja, men koloniträdgårdsföreningen är ju ägare till partytält som går att låna vare en idé som dök upp. Trodde de ja! Nej, det blev blankt nej för tältet är till för de sammanhang när det är växtmarknad o dylikt. Inte till för att bidra till medlemmarnas spontana trivselengagemang, menar jag då. Ledsamt är var det är. Kontakt togs dock med ordförande som sanktionerade en användning, annars hade de väl fått sitta där under varsitt paraply för att inte riskera att få snapsen utspädd.   

image67

Mormor på benen igen...

En dag på kolonin med god hjälp från vänner  ..

Först Micke och Susanne som hjälpte mig med en otymplig fåtölj som har väntat få komma iväg till tippen för länge sedan. Sedan kom Grethe - exsvägerska - som himlasänd och förgyllde dagen med sin närvaro. Jag tycker att vi hade det väldigt trevligt, och dessutom fick jag mycket hjälp med trädgårdssysslorna. Grethe hade med sig arbetshandskarna, så hon var beredd! Vad glad jag är ha vänner att lita sig till, när man behöver. Det var bara osis att Micke inte kunde dra in några pengar på V5:an åt oss också, men man kan inte få allt.

Dessutom så har mormor hämtat sig såpass att hon kunde göra visit på "kolotten" för  första gången sedan sjukhusvistelsen. Det känns bra och vi intog en god middag hon, Grethe och jag på altanen denna lördagseftermiddag 16 juni. Det var lax, mozarella m m i folie enligt Lotta-recept. Tyvärr platsar inte laxrecepten i denna blogg. Det får isåfall bli om det hamnar någon fisk i dammen på "lotten".

Damerna klippte sig några pioner innan vi åkte hem

image63

image64

image65

Blågult ? Nja !

Eftersom det inte blev några blå-gula bilder  på årets 6 juni så får de gamla Färjestadfärgerna komma till heders. Det får bli LILA och GULT som får bli alternativet. Dessutom en bild på en clematis som visade sig från sin bästa sida just i dessa dagar omkring svenska flaggans dag.
image60

image61
"Men, är det inte Kjell-Åke Persson, som går där borta?"

image62


Lönnvägen 36, 2002 --

image59


2002 --

Den 25:e april 2002 blir vi innehavare av koloniträdgårdslott nr 36. Köpekontraktet skrevs på med ordförande Rolf Lind och kassör Inga-Lill Östlind närvarande, förutom säljaren Gunnel Johansson och vi.
Inträdesavgiften var 1 500 kronor och köpeskillingen 125 000 kronor och vi  är helnöjda. Denna kåk, som gav oss mer arbete än väntat har också gett oss många glada överraskningar. Gunnel lämnade kvar ALLT, och då menar jag allt. I det här huset fattades inget. Det är ju dock så att vi själva har samlat på oss grejor, som också skall göras av någonstans, så lite förändringar och loppisinlämning har det väl blivit - och inte är det klart än.

Första året blev det absolut inget gjort, då det verkligen var ett spontanköp och sommaren och semestern redan var inplanerad med annat. Lite undanplock med grejor och lite förtätning av rabatter var väl det som gjordes. I princip så såg det ut så år två också. Vi har skyndat långsamt, dels beroende på ork och tid - i nämnd ordning. De två första årens ork gick också åt till delaktighet i arbetsgruppen för en av oss. Den tid vi skulle behövt för att arbeta på vår egen "kolott "gick åt att deltaga i arbetsgruppens sysselsättningar. Då, äntligen år tre hade vi en tanke om en liten förändring.

Tyvärr rev vi verandan, för vi vill snygga till fasaden något. Fönstren var lite osymmetriska och vi skulle också passa på att se till att verandan blev i fas med boningshuset. Nu blev det inte så då vi missade att söka om byggnadstillstånd hos styrelsen, så det påbörjade nybygget som t o m hade hunnit reglats upp fick rivas ner igen och där står vi nu med ett verandadäck som inte riktigt harmonierar med huset. Vi skall dock försöka göra det bästa av situationen.

Så, så är läget och vi knallar på och kanske, kanske kan vi till och med ha ett litet invigningsparty i år. Vi får se om det hinns innan hösten 2007.

Lönnvägen 36, ?? -- 2002

-- 2002

Gunnel och Harry Johansson köper stugan och byggde till den så att det även kom att omfatta ett sovrum, förråd och en inglasad veranda.

1996 taxeringsdeklaration visar att huset är på 33 m2 och har ett byggnadsvärde på 14 000 kronor.


Enligt en upphittad taxeringsdeklaration så uppfördes detta hus redan 1940.

RECEPT - RECEPT - RECEPT

Under kategorin RECEPT så har jag tänkt att visa goda recept på säsongens grönsaker, bär och frukt.

Recepten kommer att vara de som är mest beprövade och, i min smak, godaste som jag har erfarenhet av. En idé som har dykt upp är att ni Kolottenbloggläsare gärna kan lägga in era favoritrecept under respektive grönsaks/bärs(?öl?)/frukts beskrivning genom att skriva ned dessa i Kommentarer. Då kan ni ha denna blogg som en egen liten receptbank, när ni nästa gång inte vet var ni har rabarberkakereceptet i era gömmor. Eller varför inte drinkrecept. Som den här - på rekommendation av Britt-Inger. Det gäller väl att göra saften först då, om min idé om att visa vad trädgården kan ge i form av godsaker. Framförallt skulle det vara kul att få dela era goda erfarenheter.


image58  

  Lemongras Martini
 
En "portion"

1 citrongräs
1/2 dl rabarbersaft koncentrat
1/2 dl vatten
1/2 dl Gin
is
Gör så här:
Ställ in martiniglaset i frysen så att det blir riktigt kallt och frostat.

Bulta sönder citrongräset en aning
Skaka ingredienserna i drinkshaker och häll upp i ett martiniglas.

Om du inte har en shaker så går det bra att använda en ståltermos istället.


SPENAT

 Nu skördas för fullt den första omgången av spenat. Jag tar den som babyspenat - alltså medan bladen ännu är små och inte har fått flikar. Det gäller att ta en lov varje dag, för detär snabbt att det förväxer sig. Spenat är tacksamt och jag sår i omgångar och i år har jag svartrot emellan raderna. Att köpa bladspenat i butikerna är ganska dyrt, så det är inte bara tacksamt, det är lönsamt också.

image57

Ett gott recept med bladspenat, som ursprungligen är från viktväktarna, därav smalvarianten på mått och %. En portion ger då 4 points för den som har intresset lagt åt det hållet.

OSTGRATINERAD SPENATPOTATIS - 4 portioner, 225°

8 kokta potatisar (7-8 dl färdigpressat )
2 tsk margarin + 1 tsk tlll formarna
3 msk matlagningsgrädde
200g förvälld bladspenat, fryst är helt okej
1/2 tsk salt
några tag med pepparkvarnen
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost, max 17%

Pressa varm, nykokt potatis och rör till ett fluffigt mos med margarin och varm grädde. Krama den mesta vätskan ur spenaten och vänd ner den i moset. Rör inte för mycket. Krydda och blanda också i hälften av osten. Fördela spenatmoset i fyra lätt smorda portionsformar.Strö resten av osten ovanpå. Gratinera 7-8 minuter så osten får färg.

Jag har någon gång istället för formar använt mig av den större modellen av krustader, vilket då gör att det blir mera MAT, inte så magert då förstås, men enkelt - och man slipper diska. Det går ju också att göra en enda stor gratängform.

Spenatmoset serveras gärna med någon saltskinka eller med kallrökt lax.


"FREJA" - farbror Frejs lillasyster ????

image55

PARTILLE - I HETASTE LAGET

Efter studentfesten i Torsby, så bar det raka vägen ner till Partille, där vi skulle få rå om lilla  Melia själva, då mor och far skulle få några dagar på egen hand. Gu´va bra det gick!  Gullefjun sköter sig ju så bra, men så är det full uppvaktning hela tiden också. Vi vågar ju inte ta några risker, utan det är ju bara att göra som hon dirigerar, så går det ju bra. Äta >< inte äta, sova >< inte sova, borsta tänderna><inte borsta  tänderna. Det finns alternativ, blir man varse. Utom när det gäller att läsa "boka" (värmländska?), då finns bara ett val - och det är att läsa. Iallafall inga tårar, men heller inte så mycket sömn för barnvakterna, om man säger så.

image52


Roa mig!!!

image53


image54

STUDENTEN I TORSBY

STUDENTEXAMEN VID STJERNESKOLAN I TORSBY 2007-06-08

Anders - nybliven teknist kramas om av mamma och av och av brorsan Joakim

image48

Nästa år är det Marcus tur, som står här och avvaktar för att kunna gratulera Anders på hans stora dag

image49

image50

Mamma Laila, pappa Alf och bröderna Joakim, Niklas och Eric

Har tyvärr inga bilder från efterfesten hemma på Kilåsen där mor i huset än en gång  visade på sin förträffliga matkonst. Mycket smakrik och genomtänkt buffé. Gôtt!
Receptet på potatissalladen kan du få lägga in som kommentar  senare i höst när potatisen skall få visas upp och ges recept på i denna blogg.Bara vackert

image42

Hemma hos Maith

Maith

image39


Här är det inte idétorka. Med enkla medel får Maith till det ..

med gammal torkad strandiris ..:
image32

image34


med en gammal bikupa, inköpt på auktion
image33


med en utrangerad skottkärra, dekorerad med lite klättertråd
image35

Här berättade Maith att hon odlade gurka i fjol, så därav klättertråden.

Svenska flaggans dag 2007

image16                

Ambitionen med kategorin 6 juni var/är att försöka dokumentera detta datum med, förhoppningsvis, händelserika bilder tagna just detta datum. Gissa om det sprack !

* vaknade sent - fest igår, jobbig vecka

* maken var inte pigg - inte p g a festen skall påpekas - och skulle inte med till kolotten
* skulle köpa squashplantor - slut, slut och slut
* skulle plåta koloniflaggor - inget vidare flaggväder (bra i och för sig, men inte för fotoändamål)
* ja, och till sist batteriet i kameran slut och ingen laddare hade jag med

Jag sade till  mig själv "vilken j-a skitdag".
Då ... ringde det på mobilen och det var  vännen Kristina som var på gång till sta´n och undrade om inte jag skulle vara sugen på en sallad och intaga denna tillsammans med henne och hennes sambo Ulf om de kom till stugan. Visst, visst !! Trevligt besök och mat är ju aldrig fel. En paus blev det då i mitt lilla planterande och den 6 juni ljusnade. Även för mig!

Varmt som attan har det varit idag. Just nu när klockan är nu 21.10 och det är det fortfarande 21° på norrsidan  utanför vår lägenhet, Gött, ändå !

Vad hände mer ...
♣ Granntjejerna Lena och Gun-Britt hade sovit över och det hade varit skönt med korsdrag på natten.

image31

♣ Monica och Johnny höll på att städa ur sitt hus, som nu är sålt. De grejade också i trädgården, men fick  avbassning av en styrelseledamot för att de klippte gräsmattan,en dag som denna. Undrar om de reglerna är uppdaterade, förresten. Det har ju inte varit helgdag den 6 juni i så många år.
♣ Åsa och Erik var på snabbvisit, men skulle till muséet och lyssna på Eriks pappa som var med och spelade där. Osis med kameran och batteriet, då Erik hade sin blågula mössa på sig..
♣ Gick "husesyn" i en av grannarnas trädgård och fick mycket inspiration där. Mycket roliga idéer som jag kommer att knycka.
♣ Åke mådde gôtt!

image30


Lönnvägens grand old ladies

Ja, eller pantertanter...

image29

Vivan och Gunvor - ja inte kan vi andra i vårt "hörn" mäta oss med dessa båda idoga kvinnor. I deras kolonträdgårdar växer allt som skall mycket grönare, mer, högre och större. Inte ogräset då, som sagt, eftersom det håller de ju också efter på ett sätt som vi andra inte riktigt hänger med. Det hjälper inte heller att jag försöker ta till mig deras goda råd - det blir inte riktigt lika resultat hos mig.


INGA

Igår, den 5 juni 2007, begravdes Inga.
image28

Inga var nybliven kolonist och en av de mest generösa och gästfria personer som jag har i min närhet. En kvinna som jag beundrar för att hon var den som levde upp till uttrycket "fånga dagen", utan att ens ha det som uttalat valspråk. Tyvärr hann jag inte göra någon visit i hennes och sambons nyrenoverade stuga på det "övre området". Hon hade ju naturligtvis bjudit in mig, när vi möttes som hastigast på koloniområdet. Generositeten och gästfriheten igen ♥

Gammalt ordspråk:  "Det kan om aftonen annorlunda vara, än det om morgonen var":

Måsten ...

Idag MÅSTE jag fixa grusgången. Det hänger över mig och det blir bannor om det inte sköts. Till och med hotelsebrev om repressalier har visst förekommit. Det var då utsedd (!?) patrull inom styrelsen som gjorde "syn" och formulerade små skrivelser om vad som skal åtgärdas. Detta vet vi som kolonistugeägare att vi skall sköta om vår "egendom" till allas trevnad. I dokumentet "Allmän information till nya medlemmar" i  Karlstads koloniträdgårdsförening (utgåva 1 2001-05-03), så finns vid ovanstående rubrik:

"VIKTIGT:
Varje  stugägare ansvarar för rensningen av sin halva av grusgången utanför den egna tomten. Detta måste göras kontinuerligt hela säsongen."

Min fundering är dock varför det inte är samma regler för alla. Att inte alla "syndare" får dessa skrivelser om påminnelser och åtgärder. Vissa kolonister har gråtit, sålt och flyttat med anledning av "påhoppen". Ja, så kan det nog kännas eftersom det utanför vissa stugor tillåts vara - inte bara charmigt lite - ogräs, medan vissa måste leva upp till reglerna samma vecka som besiktningen skett.

image26


Lönnvägen 26, "Svenssons stuga"

image15

"Svenssons stuga", ja det syftar på  Anna-Lisa Svensson som är ägare till Lönnvägen 26. För min del anser jag att det är Monica Dahl och Johnny Sköld som huserar på denna adress. Monica är dotter till Anna-Lisa. Nu är stugan till salu och vi får snart nya entusiastiska grannar, så tack och hej till er båda Monica och Johnny. Jag vet ju att ni har fullt upp med "alla" era andra fastigheter, men
kommer att sakna er vid arbetsdagar, vattenblåsning och andra trevliga sammankomster. 

RSS 2.0