GLADIOLUSEN

Tack Birgitta för de fina knölarna jag fick i våras. Nu är de ännu finare! Kolla på den vita konturen på kronbladen. Effekt.image228

Bra att ha

image227
Har varit på Solareturen och fyndat - först en pippi, sedan två. Vad jag skall ha dem till? Ja, inte vet jag. Tänkte bara hänga upp dem i flock med någon blomma i. Anne tipsade om att jag kunde placera kryddor i dem. Det tyckte jag lät som en mycket god idé, så det är nog troligt att det blir så.

NÖJESBUTIKEN

Äntligen är  IKEA här.  Vad vi är många som har väntat på detta och ser morgondagen som en glädjens högtidsdag. Nu har jag visserligen hört att vännerna inte tänker gå dit imorgon på invigningsdagen, men de kanske ångrar sig, liksom jag själv. Nej då, imorgon blir det inte, men på torsdag kanske? Som om man inte hade nog med tidsfördriv, utan nu kommer detta kuliga också. Som tur är gillar ju K-Å IKEA också, men det kanske kan bli för mycket nu när det blir minst ett besök i veckan...

Jag har gillat IKEAS reklamdrive "NU KOMMER KARLSTAD TILL KARLSTAD" ,  "VI HAR INGEN SVEN, MEN EN INGVAR" eller "VI HAR 41 RUM OCH KÖK MED SJÖUTSIKT". Den är gången har de satsat  på språket.

image226 
Så här tomt lär det väl aldrig mer bli.

LÖRDAGSVISITER

image224En snabbsväng till Bomstad för att fira Cornelia som fyllde år för LÄÄÄÄNGE sedan. Tyvärr ingen bild på henne, så det fick bli på lillsyrran och Peter istället. Där satt vi under paviljongens svalkande tak och festade på våfflor och kaffe. Ett sådan paviljong och tak och väggar och spaljé får det bli , tänkte jag. DÅ! Vi får väl se. Har nu efteråt tänkt att det kanske inte alls kommer att passa hos oss på vår kolott, men kanske. Alltid retar det nå´n.

Sedan bjöd vi oss själva till Göran och Ann-Christine som bor LÅÅÅÅNGT bort. Vi hade en trevlig kväll med grillat och vin. De har så mysigt med sina djur, men det är inget för mig annat än att titta på . Helst på bild och höns gillar jag. Det är väl igenkännandets glädje, kanske.
image225


KOM IHÅG

Vad har jag lärt mig av årets grävande? Vad skall jag tänka på och ta till var på till nästa säsong? Vilka växter "har försvunnit" och vad vill jag ha till nästa säsong - i form av perenner eller frö? Och framförallt , vilka skall jag flytta på? En bekants man(?!) hade synpunkten att just i deras trädgård skulle nog buskarna ha varit på hjul. Ja, varför inte?

I år struntar jag i att vara duktig och samla in frön från den egna besättningen, med några undantag. Däremot har jag tagit, ja det kanske är frö, från dillpionen för att testa om detta skall kunna bli någon planta. Det var exsvägerskan Grethe som kom med förslaget, och hon tog också ett gäng "frön" och hon kommer säkert att lyckas. Hon har inte bara gröna fingrar - hon har gröna händer. Grethe har mycket god hand (hoppsan!) med växtligheten.

Apropå Grethe så skall jag i år försöka förvalta de växter som behöver övervintra inne, på ett sådant sätt att de är med oss även nästa år. Jag har nämligen fått en canna av Grethe som har växt till sig, så i den milda grad. Den skall dock förvaras inomhus under vintern. Sedan är det ju dessa pelargoner som jag annars - eller ibland - betraktar som engångs. I år har jag fått pelargoner av goda vänner och även köpt några specialvarianter, som jag vill ha kvar. Får försöka skärpa mig att komma ihåg att vattna ibland. Det är ju också svårt att hitta förvaring, när man som jag, sparar på  allt. Då finns det inte så mycket källar- eller vindsutrymme att ta till. Annars är det perfekt - mörkt och lite kallt.

Nästa år skall jag köpa ?????? blanda i min blå rabatt igen. Saknade det i år. ?????? har jag med cannan i krukan istället, men det får det bli ändring på, som sagt, till nästa år.

De lila bönorna jag sådde, skall jag blanda in i blomsterrabatten någonstans. Tillsammans med något rosa, kanske. Eventuellt  där purpurklätten är - och den är ju överallt förresten - rosa och grå. Kan bli snyggt? Det är ju fantastiskt praktiskt att få lite snygga inslag, samtidigt som dessa bönor verkligen är goda.

Så skall jag göra med dillen också - ha den i blomsterrabatten alltså. Skall strö dillfrön lite överallt, så de får komma upp - överallt. I år har jag inte sått dill över huvudtaget - lätt att köpa*ler*. Läste förresten att man inte skall så dill på samma ställe år efter år. Jorden kan bli dilltrött (hm), likväl som den kan bli rosentrött. Intressant! Eftersom trädgårdslanden oftast ser ut lika år efter år.

Några potatisar får det bli även nästa år. Kanske sätta någon tidig sort, så det verkligen blir till sillen och inte till kräftorna.

PLOMMON

image223
Nu är det dags för plommonskörd. De är inte rktigt klara än, men på gång - så till veckan så...

Vi har visserlgen provsmakat några utvalda och det är ju gott med plommon, men det har ju sin begränsning om hur många man kan äta utan att man "får ont i umpan", som Jojje Jönsson säger i sin rollfigur brevbäraren i nå´n av buskisteaterarna som innehåller jäkelskap.

Som alltid så är det ju godast att äta frukt och bär, precis som de är, så några recept på plommon vet jag inte om det blir. Plommonmarmelad är ju gott, men det jag skall hantera i köket skall vara lätttvindigt, och jag minns inte just detta arbete som något av det smidigaste jag kommit i kontakt med. Fiska kärnor??

HÖST PÅ KOLOTTEN

Även om det idag visade 25 varma grader, så är det ändå höst i åstundande. Det märks att växtligheten trappar av och en del blommor kommer inte ens att ge sig till känna så som jag hade förhoppningar om i våras när jag sådde dem.

Har påbörjat storstädning av hallonhäcken och då kom ju tanken om att jorden kanske behöver berikas även under hösten med något? Ja, inte minns jag hur jag gjort tidigare år, så det är därför jag skall forska och skriva ned det här, så kan jag kolla i min blogg nästa höst - om jag lever.

Jag har förstått att man skall  undvika kväverik gödsel på hösten. Ja, men vad är det då? Ärligt talat kom jag inte så långt i min forskning att jag tycker att det är värt att dokumentera just nu, utan skall läsa på gödselpåsen som jag har för bär och som jag använde i våras och se om jag hittar något  där . Benmjöl kan man tydligen använda till det mesta och det kommer jag att ta till om jag inte hittar något annat. Därefter skall jag köpa några säckar täckbark och snygga till lite så att det varar till våren.

 .

Plock från Tallin

image217
Vacker glasmosaik som pryder foaje´n i deras stolthet Teletornet, där vi fi intog en bättre middag och även fick underhållning av en liten ensemble.

image218
När Tallin kommer på tal å nämns alltid de tanter som står i murnischerna och säljer sina hemstickade(?) alster. Är dock lite tveksam till hur hemstickat detta nu är. Isåfall måste de ha ont om mönster och lånar dessa av varandra, för det är inte mycket som skiljer de olika shoperna åt. Agneta tog kort på en tjej som hade gjort affär och jag tycker att det är ett alldeles underbart kort. Tala om fotogenigue!

image220
Många öl blev det! Mysigt att dricka ur krus på denna "medeltida krog".

image221
På ovan nämnda krog var det endast levande ljus som upplyste oss denna dag. Inne på toaletten var det svart som i, ja ni vet var. Det var inte lätt att hitta ut. Kaffepannan på fotot är de tvättmöjligheter som erbjöds efter toabesöket. Visst är det pittoreskt, eller kanske snarare ovanligt ?

image222
Herrarna var väl de som uppskattade underhållningen på båten över mest! Helt plötsligt var de såå intresserade av "balett".

Speakers corner

image216
Efter en heldag hos "Margareta i Lövåsen" tillsammans med "Gunnel iTorsby", så tog vi vägen genom Sunne för att inhandla järnvitriol till måleriverksamheten vid stugan. Innan vi ens hade parkerat bilen träffade vi på gamla "skivbekanta". Maggie från ett håll och Svante från ett annat. Det blev några ord på vägen innan vi fick ila vidare för att uträtta det vi egentligen var där för. Synd! Trevligt att råkas - varför så sällan bara?image215


ENERGI-intryck via media

Just nu lyssnar jag för femitelfte gången på introduktionen till Erland Josepsons Sommarprogram som sändes söndagen den 22 juli i P1 nu i år. Han ville dela med sig Tommy Körbergs version av "Gamle Svarten" - och det är den jag kör om och om igen. Körberg sjunger till Benny Anderssons orkester - och himmel vad det svänger stundtals.

Att läsa boken "Nu vill jag sjunga dig milda sånger" av Linda Olsson gör att man blir mjuk invärtes. En lättläst roman om kärlekens kraft människor emellan. Boken gjorde nytta för själen skall jag säga.

Ännu ett sommarprogram att minnas - Lena Nevander-Friström. Engagerande och tänkvärt! Därefter var kamrat Tina  vänlig nog att  låna ut ljudboken "Men hallå!" av nämnda Nevander-Friström, som ytterligare tillförde livet väsentligheter.

Vad kan TV tillföra livet då under sommaren? Ja inte mycket, men igår såg jag en dokumentär om Johan Rabeus. Jag blev nästan KÄÄÄR! Vilken skådis och sjunga kan han också. Han är ju oftast inte i framkant när det gäller teater och film, men det han gör gör han ju så bra. Vilken smärta, känsla och innerlighet han bjöd på som privatperson också. Jag har tidigare valt några ljudböcker just för att det är han som  har gjort inläsningen och för att han är så underhållande. image214

I P4:s Sommarsverige förekommer på onsdagarna relationsexperten Johan Ekenberg, och han svarar och ger råd till lyssnare som ringer in och delger sina bekymmer. Onsdagen den 1 augusti sade han många kloka ord, till oss alla som vill ta åt oss just då och där. Bland annat sade han att "utan sorg blir livet ytligt" och därefter förstås en förklaring till hur vi ser på ytlighet och om det är ytliga vi vill vara eller om det är med ytliga människor vi vill umgås. Lite sorg utvecklar oss, menade han. Då kanske det är rent av tur att man inte är alldeles sorglös?! 


SEMESTERN REDAN SLUT ?

18 -22 JULI
Tallinresa med Peters buss och Agneta och Kjell Hvitt. Hur trevligt som helst. Avkopplande och många intryck, god mat och god dryck.
image213



28 JULI
Besök i kolonistugan av Berit och Elvy i ett hällande regn.

29 JULI - 1 AUGUSTI
En dag i Lekvattnet med goda vänner. Hann träffa våra tyska grannar en sväng på kvällen vi kom upp och de bjöd oss på lite vin och öl för att hinna umgås lite innan de - och vi - reste igen. Kristina och Ulf kom på besök och dagen och kvällen var så till sin fördel att vi faktiskt kunde sitta ute och äta.

image185


2 - 6 AUGUSTI
Fina dagar i Partille med barnbarn i främsta rummet. Härligt! Lilla Mollie som var som en liten docka som man fick mata, bära och byta på. Så snäll! Och Melia som är mormors ljus i tillvaron. Så glad man kan bli av en så liten krabat. image181

8 AUGUSTI
Lunch i trevligt sällskap hos Birgitta på Hultsberg. Gött. Därefter den traditionella kulturella utsvävningen till Berättarladan, Rottneros som i år ger "En herrgårdssägen" av Selma Lagerlöf.
image197


14 AUGUSTI
En liten visit till Charlottenberg, där vi hämtade arbete i form av gärdesgårdsstörar, som Björn hade varit så snäll och gjort  iordning åt oss. Bara att hämta !!!
image198


15 AUGUSTI
Det har verkligen hällt ner idag, och så kan det bli så här lugnt och gôtt bra det blir kvällen. Vi trodde att vi skulle få plocka bär dessa två återstående dagar, men ack ack - bara vatten. Dagen gick åt att städa huset  uppifrån och ned. Tänk hur mycket det kan bli på bara en vecka - varför eldar vi i spisen mitt i sommaren t ex - bara aska att ta reda på och hur många kassar bar vi inte till återvinningen i form av tidningar och glas(?!)
image202
Vy över Lekvattnetsjön da´n före da´n!

16 AUGUSTI
Hemfärd istället för bärplockning. Lite turistiska var vi och Persson bjöd på lunch på Länsmansgården. Gott och trevligt. Väl hemma så tog jag en sväng till kolonin - och himmel vad det växer och förväxer på drygt en vecka. Nu har ju vattningen skött sig alldeles själv också. Tog kort på "tobaken", som bara var så små och tunna som synålar när de planterades om, och så blir det som ogräs.
image209

17 AUGUSTI
En bra avslutning, denna sista semesterdag (för den här gången) var att få bli bjuden på KRÄFTSKIVA hos goda vännerna på "öa".
image211


KRÄFTSKIVA

Kalasbra!
Hemma hos Inga-Lill och Mats är det avkopplande och trevligt i vanlig ordning. En trevlig fredagseftermiddag i inbjöds vi  till herrskapet Gunnarsson efter en dag på vårdcentralen och i färghandeln. Förutom kräftor så bjöds det också på en - enligt Mats - vild paj. Vild eller icke - gôrgo och mätta blev vi. Hur långa var vi, då? Denna fråga som alltsom oftast dyker upp hos Gunnarsssons.
image210

Håll truten

Brainstorm á la Galenskaparna.

Anders håller and(a)en, eller också håller han truten, där han sitter och trycker! Sitter han kanske i klistret? Nu när fågeln har tappat huvudet. Detta var en påtvingad sysslesättning ansåg Anders.
image207

image208


Whiskeyprovning light

image206
En annorlunda form av whiskeyprovning, dock ej mindre tilltalande än på "fina restaurangen". Vi gavs möjlighet att köpa whiskey via direktleverantör på vår resa till Tallin och fick då provsmaka varan innan. Detta skedde på en parkeringsplats mellan Västerås - Stockholm någonstans mitt - i - alltihop. En knorr att minnas!

Squashpaj med chèvre

God tillsammans med parmaskinka eller kallrökt lax. Ett TV-recept med GI-anslag framtaget av Ulrika Davidsson.

4 portioner
Pajdeg:
200 g smör
2 dl sojamjöl
1 kvist färsk timjan
Fyllning:
1-2 squash
salt
1 vitlöksklyfta
175 g chèvre
3 ägg
1 dl grädde
1/2 dl mjölk
malen svartpeppar 

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200°. Blanda smör och sojamjöl i en bunke. Hacka timjan fint och blanda ner i degen.
2. Lägg degen i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.
3. Skiva squash i ½ cm tunna skivor. Lägg squashskivorna på en ugnsplåt som är täckt med hushållspapper. Strö på salt och låt det ligga i 10 minuter för att dra ut vätskan från squashen.
4. Vispa ägg, grädde och mjölk i en bunke. Strö över lite salt och svartpeppar.
5. Torka av vätskan från squashskivorna och lägg ett lager i botten på pajen.
6. Skala och hacka en vitlök fint. Strö på vitlök, salt och svartpeppar på squashskivorna och smula hälften av chèvren över.
7. Lägg ett lager till med squashskivor och strö på vitlök, salt och peppar. Toppa med den resterande chèvren.
8. Häll på äggblandningen och sätt in i ugnen i ca 25 minuter. 


Squashtagliatelle

Detta har blivit en favorit.

Ett recept från TV i samband med GI-hetsen att serveras tillsammans med t ex örtbakad kyckling. Försök att få tag på små och fasta squashfrukter eftersom man ska hyvla dem i tunna skivor på längden. Servera kycklingfiléerna med den kalla squashtagliatellen och garnera med basilikablad och lite valnötter.

Squashtagliatelle

4 squashfrukter
1 tsk salt
ca: ½ dl god olivolja
1 knippe färsk bladpersilja
rivet skal och saften av en citron
havssalt och nymalen svartpeppar
50 g grovt riven färsk parmesan

Garnering: valnötter, basilikablad

Gör så här:
Skölj av squashfrukten och hyvla "tagliatellestrimlor" med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Lägg strimlorna i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå och vätska sig medan du gör i ordning resten av ingredienserna.

Lägg över squashtagliatellen i en skål. Häll på en god pepprig olivolja, rivet citronskal och saften av en citron och blanda. Tillsätt hackad bladpersilja, riven parmesan och strö på flingsalt och malen svartpeppar.

Örtbakad kyckling
4 kycklingfiléer
1 kruka färsk basilika
1/2 kruka persilja
50 g färsk parmesan
25 g valnötter
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
salt och vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsfast form. Lägg basilika, persilja, parmesan, valnötskärnor, vitlök i en matberedare och kör till en smulig massa. Lägg creme fraiche i en skål och rör ner örtblandningen och smaka av med salt och peppar. Bred blandningen på kycklingfiléerna. Stek i mitten av ugnen i ca: 30 minuter.

En semesterlördag

Hembygdens dag - Karmen Kynna
Med hembakt "kaak" och hemkärnat smör så var det som om att gå i barndom igen. Visserligen var det här än mer pittoreskt  i och med att brödkakorna bakades i stenugn. När mormor hade sina bakdagar var jag snabbt framme och fick en alldeles varm kant av kakan, som sedan delades och där skulle ju smöret smälta. Det var ju också mer regel än undantag att smöret var hemkärnat. Anne, minns du?
Det får nog bli en tradition med besök på Kynna dessa hembygdsdagar, där det ges tillfälle att inhandla denna nostalgi. Dessutom blev det ju några lottervinster också. K-Å har bl a ett fiskespö att inhämta som vinst, när vi kommer ihåg.
image203
Birgitta skötte om själva gräddningen.

image204
Börje med - för mig okänd - vokalist stod för del av underhållningen.
 Tack Börje även för din skönsång av Axel Fritofssons verk. Se även Lekvattnets hemsida http://www.lekvattnet.nu/

Grillkväll med goda vänner
Fantastiskt att kunna grilla och sitta ute till ända till den blev kolmörkt, men ändå varmt och myggfritt. Det får vi leva på när vinterns mörker tar över istället. Trevligt och lite sentimentalt med goda vänner - det är också ett värde att bevara.image205

Sista sucken (hick)

Lika vemodigt varje gång ...
image200

image201
Grannens och våra "efterdyningar", eller dåliga samveten, om ni så vill.

En semesteronsdag

Aktiviterna för onsdagen den 8 augusti var inplanerade sedan tidigare. Jag vaknade dock tidigt denna morgon och läste tidningen som kom vid 04.00 tiden. Det är något jag uppskattar - att kunna få ligga kvar i sängen och läsa morgontidningen. Då är man ledig, känner jag. Sedan blev det ju en tur på bloggen, eftersom jag visste att det blir en paus på drygt en vecka eftersom sommarstugan inte tillhandahåller internet - ännu vill säga (!?)

Lite diska, stryka och packa inför veckan i Lekvattnet.

Lunch hos Birgitta
Så kom då vännen, Anne  och vi åkte då direkt vidare till Birgitta, som bjöd oss på en fantastisk lunch - ja om en lunch nu kan vara trerätters. Åhhh! Det var kokta rödbetor med pinjenötter, fetaost mm. Baconinlindad lax och till det en underbar  potatissallad. Som om inte det var nog utan till detta också en nektarinsalsa.Tror inte att jag kan köra en så bra repris, men jag kommer definitivt försöka när jag tillhandahåller dessa recept.image189image190

En herrgårdssägen - Berättarladan
Huvudattraktionen för dagen var "En herrgårdssägen" som ges på Berättarladan i Rottneros. Vi är några entusiaster som har varit på de flesta av Västanås teateruppsättningar, så vi kan verkligen jämföra och jag tror vi var ganska samstämmiga om att detta var en av de bästa förställningarna som de givit. Om inte den bästa! Så bra!! image191
Anne och Birgitta tillsammans med skådespelaren Anki Larsson - som kanske innan detta är mest känd som Evelyn i "Saltön"
image194
Teaterintressade Vickan, Anne, Tina och Birgitta i pausen. Strax därefter, väl inne i ladan igen började det ett brakoväder med skyfall och åska - men här njuter vi.

Resa norrut
för att tillbringa drygt en vecka i Lekvattnet.
image196
Så stilla det kan vara en "lell-lördag" i augusti.

Rubinbröllop i Kil

Marita och Sören firar fyrtioårig bröllopsdag nu på söndag den 12 augusti 2007. I nöd och lust, var ordet sa Bull. Ni har lyckats få till det. GRATTIS båda två!!!

Då för 40 år sedan var ju heller inte jag så gammal, men fick följa med på detta bröllop, där vigsel ägde rum i Hammarö kyrka och Bill-Göran Andersson var vigselförättare,. Därefter blev det en biltur till Värmlands Nysäter där det var mat ooch hålligång till långt in på natten.

image165



image163

GRATTIS LISA

HIPP, HIPP HURRA PÅ DIN FÖDELSEDA´ !!!
image162

SQUASH

Nu börjar squashen ge sig till känna. Jag har faktiskt kunnat skörda några som jag bara längtar att få göra något av. Jag har testat några recept under vintern och hittat, vad jag tycker, verkligen goda.

I år planerade jag squashen i en pallkrage som jag fyllde med inköpt kogödsel (5 stycken för 100 kronor, typ) uppblandat med brunnen hästgödsel. Hoppas att det blir många. Det höll förresten inte på att bli något, eftersom jag var så sen i starten så att det fanns inga plantor att köpa och i år hade jag heller inte förkultiverat några. Då kom kolonigrannen Gun-Britt som en räddande ängel med denna gåva som nu också bär frukt.
image187


OPÅLITLIG REGNMÄTARE ?

Som om det inte vore tillräckligt med nederbörd.

Det känns som om det har regnat mer än vad vattenmätaren visar. Bäst att få lite mer rättvisande mätning.

Efter en viss fundering ser det ut som om image174
Melia anser att statistiken bör justeras.image175
image177
image180
image179

Gustaf på Lönnvägen 26

Gustaf på Lönnvägen 26 är drygt fem månader och är en duktig krabat som redan kan sitta blev jag upplyst om idag. Söting!image173

En semestertisdag

Startade tidigt i morse från Partille. Upp 05,30 för att hinna duscha och få till utseendet innan Mathias skjutsade in mig till tåget innan han skulle vara på jobbet - så tidigt som möjligt.

En sista glutt på Melia, som fortfarande sov och en liten "snoos" på Mollie, när det var dags att byta pyjamasen till något lättare - denna varma dag. Vacker i rött, förstås !
image166
Frukost fick intas på tåget, därav in  på coffeeshopen och inhandlade macka och kaffe som komplement till medhavda youghurtshots. Tiden på tågresan bedrev jag genom att lyssna på Helen Turstens nya "En man med litet ansikte" som MP3 ljudbok. Lite kvar...
image172

Vad kommer det sig att väskan var så gôrtung? inte vet jag, kläderna är ju inte så tunga, så det är väl väskan i sig som väger sina modiga kilo. Jag har i och för sig varit till Gudrun Sjödén och fyllt på sén jag for.. men så mycket?
Det var iallfall ett träningspass att ta sig tre trappor upp när jag kom hem. Jag hade nämligen tagit K-Å:s väska och den brukar ju han bära själv(!?).

Ut igen. Nu till "mormor" - min mamma, alltså. Det tar ungefär 20 minuter att gå dit, men "måste" in på "Köppra" och bunkra lite, när jag nu äntligen kommer till en affär idag. Gjorde en V Ä L D I G lättvindig dammsugning hos henne, men åt däremot V Ä LD I G T mycket lunch istället. Det är väl katten som gör att lägenheten kräver dammsugning, men han bryr sig inte. Döv är han också!!!image167

Idag har det varit gôrvarmt - säkert när 30 grader i solväggen. Trodde jag skulle få sola lite, men jag varken hann eller orkade (tror jag). Tog bussen till kolonistugan för att först och främst vattna det som är i krukorna och i blomlådorna under fönstren.. Det behövdes verkligen. image168

Se´n tog jag en sväng med gräsklipparen också trots att det inte var många dagar sén, men det blir många framöver istället som det kommer att vara oklippt. Lite hallon blev det också plockat, så jag har till filmjölken i morron bitti. Det börjar ta slut på hallonen, men det är gott att bara få plocka direkt från busken och äta direkt.

Skördade lite av årets nyförvärv - lila brytbönor. Det får bli lite mer ordning på det odlandet nästa år. Själva plantan är jättefin. Bönorna blir mörkgröna efter förvälling. De är vackrare i verkligheten. Här tycker jag att det mer ser ut som blodiglar. VÄÄ!!image169

Lite sociala övningar också. Satt ett tag hos Anne-May och hennes väninna Marianne och pratade strunt ett tag . De kom nämligen på mig när jag "pallade" äpplen hos grannen. Faktiskt har jag fått lov, så något regelvidrigt pallande var det inte.Träffade också på en av koloniföreningens yngsta delägare, Gustaf 5 månader och hans mamma Berit när jag var på väg hem. Söta båda två.image171

Hem igen för att tvätta kallingar, så det hinner torka till imorgon. Just nu HÖR jag Allsång på Skansen samtidigt som bloggen uppdateras.image170

Telefonsamtal från bästa vännen Inga-Lill varade i över en timme, så nu är jag här igen och nu blir det väl det sitsta på ljudboken.

FRISÖR ELLER FRISYR ???

image158
Är det okej att jag snyggar till syrran lite?

OGRÄS !!!?

Partilleborna med vänner anade oråd och ifrågasatte planteringen i de blå krukorna! Ja, men vadå? Det skall väl växa mycket!
image161
image159


MOLLIE - närbild

Lilla Mollie "Molle" är nu tre veckor drygtimage156
image157
... och har redan börjat peka på hur det skall vara.

WHOW, WHOW, WHOW....

Nu vill jag inte höra mer...

image155

Steg 1 utbildning

Nu har även jag  tagit grundlektionerna i hoppkursen.
image153
Examen ???
image154

FÖDELSEDAGSFIRARE 3*4*5

Den 3:e augusti fyllde barnens kusin, Bjarne Persson 29 år. Han bor med sin familj i Arvikatrakten. Så här spåg han ut i fjol, när han bara var 28 år.

image150

Den 4:e augusti - idag - fyller Anki Larsson 40 och nå´nting. Grattis också till den nya befattningen som universitetsdirektör vid Karlstads universitet, som du tillträdde i maj. Inte illa !!
image151

Imorgon den 5:e augusti fyller Cornelia Biller 11 år. Hon är en jätteduktig tjej både i skolan och i gymnastiska sammanhang. HURRA för Cornelia!
image152

Kristina och Ulf

Tack för kommentaren för rabarbersaften, men själva drinkreceptet finns också här på bloggen. Så nu är recepten beprövade och recenserade. Mera ingefära och mera gin, så kan respektive recept förädlas har jag förstått.

Tack också för besöket uppe där intresset för trädgård är det minimala. Tycker ni ser glada ut och ni har ju varandra!. GRATTIS ULF än en gång på 50- årsdagen!

image149

PARTILLE - NYTT

Melia i mormorsuniformen den 3 augusti 2007

image147


image148

Mina stockrosor

Inklämda bakom ett anskrämligt växthus ståtar dessa underbra stockrosor. Pampiga och raka i ryggen.  Verkar konstigt att det händer mig. Tror att de vill se till att människornas focus hamnar på dem, och inte på  detta växthus, som säkert retar/orar en del.image126

image127

ERNSTS POTATISPIZZA

Ja, det här är väl verkligen annorlunda. Denne Ernst , han kan då allt. !!!???
Mer spännande än gott kanske, men det ser inbjudande ut och kan rekommenderas - allt enligt Kristina som har provat. Receptet kommer från SVT och Ernst. Idén att ha det som tilltugg på buffén tilltalar mig - med vitlök ...mmm.

Ernsts rosmarin- och potatispizza

Ingredienser

Beräknat för 8 portioner

 

Deg

1/2 paket 

Jäst

1 tsk 

Salt

1 tsk 

Socker

1/2 dl 

Ljummet vatten

2 msk 

Olivolja

 

Mjöl

  
 

Pizzafyllning

4-6 st 

Vitlöksklyftor

1/2 tsk 

Salt

 

Olivolja

6-8 st 

Potatisar, Skalade och fint skivade - t ex med en osthyvel.
 

Färsk rosmarin

 Västerbottenost, hyvlad med en potatisskalare
 
 
 
 

Potatispizzan fungerar utmärkt som ett tilltugg. Eller som en del av en buffé. Foto: SVT

 
image116
Gör så här:Lös jästen i socker och salt.
Slå på vattnet och oljan, rör i mjölet till lagom konsistens.
Degen skall släppa från degbunken.
 
Låt degen jäsa under duk till dubbel storlek crika 30 minuter.
 
Förbered under tiden pizzans fyllning:
 
Hacka vitlökarna fint.
Strö salt över hacket.
Tryck ihop vitlöken och saltet med knivbladet så att det blir ett mos.
 
När degen jäst fördelar du den på två plåtar.
Tryck ut degen till en rund pizza med mjölad hand.
 
Fördela vitlöksmoset över pizzorna, ringla olivolja över. Lägg potatisskivorna på pizzorna i ett tätt lager. Strö rosmarinblad och till sist hyvlad västerbottenost över.
 
Grädda pizzorna i ugnen i 225 grader 15-20 minuter till dess att de fått fin färg. Skär upp pizzorna och låt dig väl smaka, t ex som tilltugg till en god soppa, en sallad eller som en del i en buffé.
 

RABARBERSAFT MED INGEFÄRA

Rabarber igen.. kanske mest för att det brukar bli gott om denna vara och det kan vara lite kul att göra något annat än paj. Min mormor Maria  gjorde alltid rabarbersaft, men det minns jag inte som någon höjdare. Det var väl köpt apelsinsaft som gällde antar jag. Iallafall tyckte jag att detta recept lät spännande och nyttigt med ingefäran och så enkelt att göra verkar det som. Ett, för min del, oprövat recept alltså... än så länge.

image115











Rabarbersaft med ingefära
 
Portioner: 1 l koncentrerad saft
Tid: 30 minuter

1 kg rabarber, eller sju stora stänger
7 dl vatten
1/2 pressad citron
3 1/2 dl socker 
Ingefära två tumstora bitar prova dig fram = ½ dl???   

Skölj rabarbern, skär i bitar.  Riv ingefäran.

Koka rabarber, ingefära och vatten i 5 minuter. Häll genom silduk och låt stå i 30 minuter.

Blanda saft med socker och citron i kastrull. Koka upp under omrörning och skumma. Låt koka i 10 minuter. 
Saften håller sig i minst en vecka. Lätt att frysa in.

RSS 2.0